Har løst koden på Nesøya

Få foreninger har en like stor ungdomsgruppe som Nesøya Seilforening. De hadde storfint besøk under sesongåpningen på Hvamodden. 

Publisert Sist oppdatert
SOSIALT: Barn vil seile med andre. Tandembrett gjør det mulig for windsurfing også.
SOSIALT: Barn vil seile med andre. Tandembrett gjør det mulig for windsurfing også.

Nesøya Seilforening holder til på Hvamodden, som er en offentlig strand i Asker. Seilforeningen er en undergruppe av Nesøya Idrettslag med over 1000 medlemmer. Rekrutteringen har alltid vært god for de yngste, men nå har de også klart å utvide en ungdomsgruppe. 

– Det handler rett og slett om å ha det gøy, forteller primus motor Hans-Arild Boge-Fredriksen.

Han startet tilbudet til ungdommen sammen med Gorm Leiknes. Ung:Seil tilbyr varierte aktiviteter på sjøen. Foreningen eier og drifter alt utstyret som til nå har vært A-joller, brett og to RS Feva. 

– Når det ikke er vind, så SUPer vi, når det er vind vil noen windsurfe, og andre seile RS Feva. Vi har overnattingsturer til øyene, og vi har også kjørt vannski bak foreningens RIB. Det handler rett og slett å ha det gøy på vannet, forteller Boge-Fredriksen.

FLERSKROG: RS Cat 16 kan brukes allsidig, fra en sosial plattform til avansert trapes-seiling med gennaker.
FLERSKROG: RS Cat 16 kan brukes allsidig, fra en sosial plattform til avansert trapes-seiling med gennaker.

Norges første

Nesøya Seilforening har gått til innkjøp av en RS Cat 16, en sprek katamaran fra samme produsent som RS Feva. Skrogene tåler mye, men trapes og gennaker gjør den morsom og utfordrende å seile.

– Vi søkte og fikk en generøs gave fra Sparebankstiftelsen DNB. Det finansierte katamaranen og en RS Feva til. Vi har økt antall deltagere på kurset med ti ungdommer, i tillegg får både A-jolle seilere og seilcampen glede av båtene og mulighet til å utvide, forteller Boge-Fredriksen.

FEVA: Det handler mer om å ha det hyggelig på sjøen, enn å seile fortest mulig.
FEVA: Det handler mer om å ha det hyggelig på sjøen, enn å seile fortest mulig.

Tilbud til alle

Uka starter med LadySurf på mandager som nå også er utvidet til å ha med menn. Her er det mange som får oppfrisket gamle kunstner, men også par, og foreldre med barn som har en aktivitet sammen. 

Tirsdag er det nybegynnerkurs for brettseiling, onsdager er det to grupper med A-jolleseiling, samt viderekommendekurs for brett. Torsdager er det Ung:Seil. Uken etter skoleslutt holdes det seilcamp for barn.

De fleste tilbudene er fulltegnet. Det er til sammen 81 barn og unge på kursene, og 48 barn på seilcamp. 

– For noen av årets Ung:Seilere er det den 13. sesongen de er med på vannet. I fjor var nesten halvparten av de som startet i 1. klasse i 2008 med på Ung:Seil. Nå har de begynt på videregående og de fleste ville fortsette i år også, forteller initiativtakeren. 

Imponert ordfører

Hvamodden er et friområde som Asker Kommune kjøpte av privat grunneier. Tidligere sommerhus er gjort om til grendehus, drevet av Nesøya Vel, og en sliten sjøbod har blitt pusset opp av foreningen. Den er tilholdssted for seilkursene. Kommunen har anlagt badestrand med toaletter på området. 

– Det er gøy å se hva Nesøya seilforening har fått til, og at området blir brukt til allsidig aktivitet, sier Lene Conradi, ordfører i Asker. 

IMOPNERT: Per Christian Bordal var på Nesøya for å lære.
IMOPNERT: Per Christian Bordal var på Nesøya for å lære.

Noe å lære videre

Imponert var også Per Christian Bordal. Han var raskt innom for å fintune RS Fevaene som kunne ha vært rigget bedre. NSF ser at det å vinne konkurranser ikke lenger er en driver for ungdom. De vil ha opplevelser, og det er Nesøya et godt eksempel på.