NOR Rating

Østfold - samarbeid over grensen

Hvordan kan vi få flere ut på fjorden? Kan vi få ut flere enn de mest keene regattaseilerne? Hvordan kan vi gjøre eventene mer attraktive?

Publisert Sist oppdatert

Dette var noen av spørsmålene som var bakgrunnen for oppstart av Union Race i 2008. Seilere fra Sarpsborg, Fredrikstad, Hvaler, Halden og Strømstad tente på ideen om å lage en serie som omfattet etablerte lokale regattaer. Siden den gangen har samarbeidet blitt gjentatt hvert år. I år består serien av Hvaler Rundt (Sarpsborg Seilforening), Kostervalsen (Strømstad Segelselskap) Homlungenseilasen (Hvaler Seilforening og Fredrikstad Seilforening), og MK Baat Cup (Sarpsborg Seilforening).

Arnstein Næverdal er en av koordinatorene for årets cup.

– Utfordringen er alltid å få med nye seilere, sier han.

– Derfor har alle regattaene i serien et sterkt sosialt innslag.

Tre regattaer går i Norge under NOR Rating, mens Kostervalsen seiles i henhold til SRS.

– Dette er nesten sømløst, understreker Anstein.

– Siden cupen er basert på plasseringspoeng, har ikke det lille avviket i forskjeller i rating noen praktisk betydning.

Nytt av året er poengberegningen som er lånt fra de svenske Liros Cup og Vest Side Cup.

– Vi bruker lavpoengsystem, og gir poeng for antallet båter. Er det mange med, blir plasseringen bedre premiert enn om det er få båter med. Én plassering kan strykes.

Næverdal håper på rekorddeltakelse i år.

– Nesten hundre båter har normalt totalt deltatt i en av de regattaene som inngår i serien. Sponsede premier og sosiale tiltak skal få seilerne til å bli med på flere av seilasene. Kanskje vi kan få dette til å bli et slags uoffisielt kretsmesterskap, undrer Anstein.