VÆRHARDT: Selv om Helt På Tur har vært tilgodesett med sol og varme, kan det være røft vær på disse kanter. Det vitner blant annet det at huset innerst i Trollfjorden er festet til grunnmuren med solide strekkfisker om.
SKYSS HJEM: Trolltind tok med seg de uheldig akterutseilte tilbake til sivilisasjonen.
SIGNATURER: Utallige besøkende har satt sine signaturer på fjellveggene i fjorden. Helt På Tur-ekspedisjonen avstod fra det - av mangel på egnet maling...
PÅ SVAI: Vagabond for anker i Trollfjorden.
HURTIGRUTA på vei inn Trollfjorden. Sightseeingbåtene holder seg respektfullt unna. Over VHFen fikk Skipper'n beskjed om at Nordlys ikke trengte særlig mye plass for å snu...
FISKING: Også inne i Trollfjorden får turistene den obligatoriske fiskepausen.
Tove og Gisle Rostvåg har kastet loss fra Nesodden og er på seks måneders langtur langs norske kysten i en Nauticat 32. Vi vil følge hele turen på nett. Her er 14. reisebrev.
AKTERUTSEILTE: Erun og Kjartan måtte se båten de hadde avtalt skyss med dra uten å plukke dem opp. Men en invitasjon til overnatting i Vagabond løftet humøret betraktelig.

Akterutseilt i Trollfjorden

Helt På Tur - 14. rapport: Turistmålet Trollfjorden bød på både vakker natur og en ny opplevelse for Helt På Tur-ekspedisjonen: Nå har vi også opplevd å være redningsbåt for akterutseilte.

Publisert Sist oppdatert

Store bildet: INN TROLLFJORDEN: Den berømte Trollfjorden åpenbarte seg i all sin prakt da Vagabond gled inn mellom de bratte fjellene mot den lune vika innerst.

- Gå Raftsundet. Det er skjermet farvann, var rådet vi fikk fra redningsskøyta i Svolvær da værmeldingen lød på N/Ø kuling og vi følte at vi hadde ligget lenge nok ved Svolværgeitas føtter. Vi hadde opplevd solformørkelse og konstatert at også i Svolvær har u-skikken med å ikke gå ut på byen før bortimot midnatt slått rot.

Trangt

Så mens kulingen ulte og sola skinte, stampet Vagabond seg ut av Marinepollen gjestehavn med retning for en av de virkelig navngjetne turistmålene i Lofoten: Raftsundet med Trollfjorden.

Skipper'n ble litt betenkt med tanke på å havne midt i "turisthevetet" da den ene sightseeingbåten etter den andre med kurs for Trollfjorden passerte Helt På Tur-ekspedisjonen. Men da Fokkeslasken hadde dirigert ekspedisjonen gjennom utrolig trangt, men godt merket farvann oppover sundet og Trollfjorden endelig åpenbarte seg, var konklusjonen klar: "Vi legger oss for anker her i natt!".

Besøk

Ikke før var Vagabond ankret opp i bukta innerst i fjorden, før Hurtigruta seg inn. Skipper'n kalte dem opp på VHFen for å forsikre seg om at lille Vagabond ikke lå i veien, men en rolig, lett lattermild, stemme kunne forsikre om at alt var greit. Nordnorge kom inn og snudde "på fem-øringen" mens passasjerene knipset og knipset de stupbratte fjellveggene som reiser seg rundt den idylliske bukta.

Brått var Vagabond alene igjen i fjorden - bortsett fra to mennesker som stod på brygga utenfor huset til Trollfjord Kraft og vinket intenst etter sightseeingbåtene som også dro sin vei. "Hvis det ikke er oss de vinker på, må de være forlatt her", mente Fokkeslasken

Akterutseilt

Det viste seg at Fokkeslasken hadde rett. Erun Thesen og Kjartan Jensen hadde merket løypa til Trollfjordhytta for Turistforeningen og hadde avtale om å bli plukket opp av en av turistbåtene etter endt jobb. Da den avtalen ble brutt, så de to for seg at de måtte gå halvannen time opp i fjellet til hytta igjen for å finne overnatting.

Forpiggen i Vagabond var et bedre alternativ. Dermed fikk Skipper'n og Fokkeslasken hyggelig selskap ombord og hjelp til å spise opp bacalaoen som var blitt til overs fra tørrfisken Skule Olsen i Sørvågen hadde kommet med noen dager tidligere.

Det ble en riktig hyggelig kveld der susingen fra Trollfjord Krafts turbin inne i fjellet (en Francisturbin på 3300 kW ved 100 omdreininger per min - 14,5 GWh årsproduksjon) lagde et auditivt bakteppe for latter og moro.

Nytt forsøk neste dag

Neste formiddag kom sightseeingbåten Trolltind med en ny last ivrig fotograferende turister, og Skipper'n fikk brukt VHFen igjen for å forsikre seg om at de uheldige løypeleggerne kom seg tilbake til sivilisasjonen.

Selvsagt måtte det sjekkes om de to hadde gjort en ordentlig jobb, så da de hadde vinket seg vel avgårde, tok Helt På Tur-ekspedisjonen seg i land - og fant enkelt og greit de røde T-ene til Turistforeningen oppover lia...

Flaks - som vanlig

Så var det bare å sette kursen videre nordover. Og ekspedisjonen hadde som vanlig hellet med seg. Tidevannsstrømmen sendte Vagabond dansende i 10 knops fart gjennom de trange sundene.

Sola skinner fortsatt over ekspedisjonen, og humøret er godt selv om fiskelykken er katastrofalt dårlig.  Neste planlagte stopp er Sortland for ny gass. Deretter Senja for å oppsøke en gammel venninne som forlot hovedstaden til fordel for primærnæring for drøyt 20 år siden.

Unnskyld!

Helt På Tur-ekspedisjonen vil benytte anledningen til å beklage at vi ikke har vært i nærheten av å kunne følge opp alle de invitasjonene og tipsene kjente og ukjente har kommet med under veis. Det har strømmet på med eposter, SMSer og besøk fra folk som har fulgt ekspedisjonen via Seilas.no og ekspedisjonens hjemmeside http://www.helt-paa-tur.no/. Forhåpentligvis kan noe av det rettes opp til neste år - Vagabond må jo seiles hjem igjen.