De siste små reparasjoner før Træna Ocean Race.
Båteiere Silje og Solveig har med seg Kenneth Buvik til Træna OR.
Under dekk er det godt med plass til to-tre personer... eller syv!
"Sigurd" var et vakkert syn der den kom seilende inn til Sandnessjøen dagen før regattaen.

Reddet fra St. Hans-bålet

Tvillingene Silje og Solveig Sanderud Haaland arvet familiens notgavelbåt fra 1918. – Hadde det ikke vært for foreldrene våre ville den nok havnet på St. Hans-bålet, forteller jentene.

Publisert Sist oppdatert

SISTE SJEKK: Silje og Solveig S. Haaland går over og fikser småting på seilet kvelden før Træna OR. Alle foto: Linn K. Hansen.

Sandnessjøen;

Blant båtene som stilte i Træna Ocean Race var det noen som skilte seg ut blant plasten og glassfiberen. Blant dem var notgavelbåten «Sigurd», som eies og seiles av tvillingene Silje og Solveig Sanderud Haaland.

Den gaffelriggede trebåten har jentene arvet etter sine foreldre, som tok den med seg fra Sogn og Fjordane, der både båten og foreldrene opprinnelige kommer fra.

Hadde ikke den vakre gaffelriggede 32-foteren blitt tatt hånd om, ville den sannsynligvis lidd den samme ublide skjebnen som mange andre tradisjonsbåter gjorde på 70- og 80-tallet.

– Det var nære på at hun havnet på St.Hans-bålet, forteller Silje og Solveig.

Jentene har akkurat seilt inn til gjestehavnen i Sandnessjøen sammen med kameraten Kenneth Buvik om bord. Der skal ligge til regattaen starter dagen etter.

Soveplass til syv

Under dekk er det overraskende komfortabelt og en stor benk med plass til fire-fem personer, alt ettersom hvor komfortabelt man vil ha det. Ifølge eierne har det sovet inntil syv personer i båten.

– Men da var det sånn at hvis en snudde seg, så måtte alle de snu seg med.

Jobbet i ett en uke

«Sigurd» har hjemmehavn i Elsfjorden ved Ranfjorden, som er den store fjorden som går inn til Mo i Rana.  Det er tidkrevende å holde vedlike på en snart 100 år gammel tradisjonsbåt, og i forkant av regattaen har jentes jobbet på spreng i en uke for å få den klar.

– Vi gjør det meste selv, men det er greit med litt hjelp fra foreldrene våre når sauma skal klinkes og slikt, innrømmer tvillingene, som for det meste bruker båten til ferieturer med venner og familie.

Ikke uten «Sigurd»

Tvillingene var aldri i tvil om de ville ta over «Sigurd» da foreldrene ønsket å kjøpe seg en litt større trebåt.

– Vi er vokst opp i denne båten, og kan ikke tenke oss å være uten den. Sånn er det, smiler Silje.

Silje og Solveigs foreldre deltok også i Træna Ocean Race med sin vakre «Mallard», som lå side om side med «Sigurd» i gjestehavnen.