ALVORET STARTER: Nå starter alvoret for de norske landslagsseilerne og andre seilere med OL-ambisjoner. Premissene for å bli uttatt til OL er lagt. Nå gjelder det bare å innfri.

Veien til De olympiske leker i 2024 er fastlagt

OL i 2024 er ikke mer enn drøyt halvannet år unna, og nå er premissene for å kunne bli uttatt, lagt.

AV MORTEN JENSEN • De første og fleste nasjonsplassene til OL i Marseilles vil bli delt ut under det internasjonale seilforbundet, World Sailings, VM i Haag 10. til 20. august i 2023. Deltagelsen der vil være begrenset, og det er uvisst om Norge vil kunne få flere plasser i noen klasser enn den ene plassen alle nasjoner har krav på. De nasjonene som ønsker flere plasser, må søke om det. Det må skje innen 16. mars 2023, og er det flere om beinet, vil resultater i VM i 2022 og verdensrankingen ved årsskiftet 2022/23 legges til grunn.

Line Flem Høst og Hermann Tomasgaard er allerede forhåndsutatt til å få seile i Haag i henholdsvis ILCA 6- og ILCA 7-klassen. I ILCA 7 kan det være aktuelt å sende flere norske seilere. Resultater i klassens EM i 2023 (10.-17. mars 2023) og Princesa Sofia-regattaen på Mallorca (31. mars–8. april 2023) vil i så fall veie tungt i en uttagning om en eventuell plass sammen med Hermann.

I de øvrige klassene vil det bli uttagning for å fylle de tilgjengelige norske plassene i VM-et i Haag.

– I 49erFX vil vi be om å få to plasser, og det bør vi kunne få. Men hvis vi må prioritere, vil resultatene i Princesa Sofia-regattaen på Mallorca og regattaen i Hyères (22.–29. april 2023) bli lagt til grunn, sier sportssjef Eirik Verås Larsen.

Norge har to gode 49erFX-lag; Helene Næss/Marie Rønningen fra Tønsberg og Pia Dahl Andersen/Nora Edland fra KNS.

De to samme regattaene som i FX, vil bli benyttet til å ta ut 49er-laget som får seile i Haag. Per i dag har Norge kun ett aktuelt lag.

MOT OL: Helene Næss og Marie Rønningen blir utfordret av Pia Dahl Andersen og Nora Edland i 49erFX..

I iQFOiL-klassene har Eirik Verås Larsen et håp om at Norge får delta i Haag med to herrer og to eller tre damer. Prestasjonene som legges til grunn for å få disse plassene, vil være VM i iQFOiL nå i 2022, regattaen på Mallorca i 2023 og klassens EM (8.–14. mai).

Norge fikk også nylig et aktuelt lag i 470-klassen. Fra å ha vært en ren dame- og herre-klasse i OL, vil det i 2024 være en mix-klasse. Julia Jacobsen og Emil Forslund har bestemt seg for å satse sammen, og de er allerede i full gang med treningen. I regattaene på Mallorca og i Hyères i 2023 må de vise at de er verdige en plass i VM i Haag. Nacra 17-laget som deltok i OL i Tokyo, har avsluttet sin internasjonale satsing.

I Haag vil det bli utdelt nasjonsplasser i de klassene Norge per i dag potensielt vil delta i OL i. Hvis det er klasser Norge ikke klarer å erobre nasjonsplasser i under mesterskapet i Haag, vil en ny sjanse by seg i en European Qualifier-regatta. Der vil det bli delt ut ytterlige en eller to OL-plasser til europeiske nasjoner. Og skulle man også mislyktes i den regattaen, vil seilerne få en siste sjanse i en «Last Chance»-regatta i Hyères (18.-27. april 2024). I den vil seilere fra hele verden kjempe om de gjenværende, tilgjengelige nasjonsplassene.

For ILCA-klassene vil det også by seg en mulighet til å nasjonskvalifisere seg i klassenes VM i januar 2024.

Disse nasjonsplassene skal Norge kjempe om:

• iQFOiL damer: 11 + 1 + 5

• iQFOiL herrer: 11 + 1 + 5

• 470 Mix: 8 + 1 + 4

• ILCA 7: 16 + 7 + 2 + 3

• ILCA 6: 16 + 7 + 2 + 3

• 49er: 10 + 1 + 3

• 49er FX: 10 + 1 + 3

(Det første tallet er plasser som deles ut i Haag, det neste er plasser det skal seiles om i European Qualifier og det siste tallet er Last Chance-regattaen i Hyères. 7-tallet for ILCA-klassene er det antallet som skal deles ut i klassenes VM i januar 2024)

Det norske uttaket

Hvem som skal få seile i OL i de klassene Norge skaffer seg plass til gjennom nasjonskvalifsieringen, vil være gjenstand for en egen norsk uttagning. Premissene for den er nå bestemt, og de vil variere fra klasse til klasse og når Norge nasjonskvalifiserer seg i en klasse. Sikrer Norge seg en plass i en klasse allerede på første eller andre forsøk, vil et uttagningsløp bli igangsatt. Får Norge plassen i Hyères i april 2024, blir løpet et annet.

I 49erFX, ILCA 6 og ILCA 7 er de norske ambisjonene å ta medalje i OL, og klarer seilerne å nasjonskvalifisere Norge på første forsøk i Haag, vil det allerede til høsten om ett år være klart hvem som får seile for Norge i OL i 2024.

– Ved at disse seilerne blir uttatt allerede kommende høst, vil kunne gi dem åtte måneder med målrettet trening mot OL i Marseilles. Etter å ha seilt mye i Marseilles i år og etter all seilingen der i året som kommer, vil vi kunne vite mye om hva som kreves for å gå til topps på OL-banene – og hva vi må iverksette for å være i posisjon til å kunne ta medaljer når OL starter, sier Eirik Verås Larsen.

Han tenker da på test av utstyr, trening, rutiner og vektoptimalisering. Utøverne vil også få full tilgang til Olympiatoppens fagteam, og OLT vil gi økt økonomisk støtte det siste året.

For 49er FX-seilerne vil uttagningen skje i prøve-OL i Marseilles 6.–16. juli 2023 i Haag og i European Qualifier-regattaen, som for denne klassen vil foregå i Vilamoura i Portugal fra 10. til 15. oktober 2023. For ILCA-seilerne teller Princesa Sofia-regattaen på Mallorca, regattaen i Hyères noen uker etter og verdensmesterskapet i Haag. Det betyr at om Line Flem Høst eller Hermann Tomasgaard klarer å nasjonskvalifisere Norge i Haag, vil de selv også være så godt som klare for OL og kan sikte hundre prosent mot OL i Marseilles.

Fra seilforeningene

SEILmagasinet samarbeider med en rekke seilforeninger landet rundt. Disse foreningene har egen side i magasinet med innsendt stoff. Dette stoffet blir også publisert på SEILmagasinets nettside. Denne artikkelen er innlevert av en seilforening og ikke skrevet av SEILmagasinets redaksjon, og ikke underlagt Redaktørplakaten.