MANGE DUELLER: Det blir mange dueller og knivskarp konkurranse om NM-titlene i Indre Oslofjord kommende helg.

24 medaljer deles ut i shorthanded-NM

NM i shorthanded-seiling kommende helg blir sesongens desidert største NM. Det samler flere seilere enn alle enmannsjolle-NM-ene til sammen! Ialt skal 24 medaljer utdeles.

Publisert Sist oppdatert

Hele 95 lag vil finne veien til Steilene i Indre Oslofjord kommende helg der Nesodden Seilforening er vertsskap for NM i shorthanded-seiling. Regattasugne seilere har gått mann av huse for å delta, og den store deltagelsen har medført at mesterskapet vil bli inndelt i fire i stedet for tre klasser. Det vil med andre ord bli utdelt fire sett med NM-medaljer søndag ettermiddag 20. september.

De ordinære shorthanded-båtene vil bli delt i tre klasser; A, B og C. I tillegg er det en egen klasse for båter som er definert som sportsbåter av ORC-regelen – med noen tilpasninger.

Mange seilere som ligger høyt oppe på SEILmagasinet shorthanded-ranking stiller til start, og de vil få konkurranse av en lang rekke seilere som vanligvis er å se på baneseilaser i andre klasser. Shorthanded-NM vil inneholde en herlig miks av ulik seilekspertise og erfaring, og alt ligger til rette for en stor seilerfest.

Vinden er spøkelset

Den største trusselen mot denne seilerfesten vil være en blank Oslofjord. Værvarselet for helgen antyder så langt en helg med lett vind. Så lett at det kan spøke for mesterskapet dersom vinden blir svakere enn de 2–5 m/sek som er varslet gjennom de to dagene. Å drøye mesterskapet så langt som mulig søndag ettermiddag, kan per i dag se ut for å kunne være en redningsplanke. Da skal det være mest vind, ifølge varselet.

Mesterskapet består av to eller flere distanseseilaser som hver skal ha en varighet på 4–5 timer. Blir det gjennomført kun én seilas, vil ikke mesterskapet være gyldig – og medaljene må forbli i skuffen.

Et svært åpent mesterskap

Det er vanskelig – for ikke å si umulig – å peke ut noen soleklare favoritter i mengden av gode seilere. I en respitt-regatta vil alltid forhold og båttyper spille en rolle ved siden av seilernes egne prestasjoner. I shorthanded-NM kan det derfor komme mange overraskelser.

RANKING-LEDENDE: Yngve og Asbjørn Lønmo fra Hurum er nummer 1 og 2 på SEILmagasinet shorthanded-ranking og er naturlige favoritter.

Rankingledende Yngve og Asbjørn Lønmo fra Hurum stiller til start i sin J/92 i klasse C, som er for båtene med lavest ranking. I denne klassen finner vi også Øyvind og Morten Knudsen fra Moss. Med fullklaff i NM aspirerer Øyvind til å kunne bli Årets Shorthanded-seiler. Øyvind og Morten seiler i en First 34.7.

Arild og Anne Heldal fra Røyken utgjør også en sterk duo i denne klassen. Med sin Hansson 31 har de tidligere vunnet Bohusracet over all. Andreas og Erik Lawson fra henholdsvis Bærum og Frognerkilen har også tidligere vist god seiling i sin Sun Fast 3200. Og hva «luringen» Tommy Bergman, som seiler sammen med Charlotta Jonsson i en First 31.7, kan finne på, vet man aldri. Lureføre på Oslofjorden vil kunne passe dem bra.

Et par å se opp for vil også være Silje og Christen With fra Asker i en X-34.

Mest homogene klasse

Den mellomste klassen, klasse B, inneholder mange sterke seilere. Klassen er også kanskje den mest homogene når det gjelder båtstørrelse og båttyper. Båtene i klasse C er fra 35 til 37 fot – med ett unntak: Marius Andersen og Elise Lehre fra Frognerkilen i en Farr 30 (fot). De to har hevdet seg godt tidligere i år – og kan ved det og båtens annerledeshet være jokeren i klassen.

JOKER: Farr 30-en til Marius Andersen og Elise Lehre kan bli jokeren i den mellomste klassen, men så mye vind som dette, blir det neppe under NM.

En interessant duo i denne klassen er Willy Forland fra Ran og Torvald Fossestøl fra Bergen. De er blant de høyest rankede av seilerne på Vestlandet og har tatt turen til Østlandet for å måle krefter med seilerne der. De seiler en Elan 37. Det gjør også tre andre, sterke lag med blant annet Nesoddens egne hjemmefavoritter Olav Mork Bjørnås og Børre Søraas-Sæther. Børre er nummer tre på SEILmagasinet shorthanded-ranking. Et annet sterkt lag fra arrangørforeningen, er Alf Magne Andersen og Pål Berntsen som seiler i en X-37.

Harald og Christine Walder fra Bærum ligger også høyt oppe på rankingen. Harald er nummer fire og Christine er nest høyest rankede dame på 16. plass. Martin og Kyrre Moe fra KNS/Ullern vil nok også sikkert ha et ord med i laget. De seiler en X-35. Og i shorthanded-sammenheng vil man alltid måtte se opp for Tor Hove og Kjell Inge Heiberg i Hoves Elan 350. Hove har vært landets beste shorthanded-seiler i en rekke år, men han trives nok best på større baner og i mer vind enn hva det vil bli i NM.

Vil hun bli Årets shorthanded-seiler 2020?

Seilerne i de største båtene er samlet i klasse A, som spenner fra en MD 35 (MD står for Mills Design) som den minste, til en Oceanis 51.1 som den største.

ÅRETS SEILER: Anette Melsom Myhre har alle muligheter til å bli Årets Shorthanded-seiler. Hun og Morten Christensen er blant favorittene i klasse A.

I denne klassen er Anette Melsom Myhre og Morten Christensen fra Oslofjorden Seilklubb naturlige favoritter. Anette har gjort furore i shorthanded-miljøet i år og ligger svært godt an til å kunne bli Årets shorthanded-seiler. Hun er kun truet av Øyvind Knudsen når det gjelder den tittelen. Anette og Morten seiler en X-41.

En annen, fryktinngydende ekvipasje i samme båttype er unektelig Pål Tønnesson fra Moss og Bjørn Mørland-Pedersen fra Arendal. De har ikke seilt shorthanded i år, men merittlisten deres er lang. Calle Andersen fra Asker, som seiler med Geir Begby fra Fredrikstad i en Landmark 43, er også seilere med potensiale til å nå helt til topps. Det samme må sies om Per Haugen fra Oppegård og Thomas Robberstad fra Stavanger. Robberstad er ranket som nummer fem på SEILmagasinet shorthanded-ranking.

Marius Løken fra Røyken og Tim Sandberg fra Tønsberg i en Dehler 44 vil også bli farlige. Sak samme om Asker-seilerne Pål og Valborg Stiansen (XP-44) og Per Ottar Skaaret/Øyvinn Brudevoll (X-50).

Åpen sportsbåt-klasse

Helt ny i shorthanded-sammenheng er sportsbåtklassen. ORC definerer sportsbåter grovt sett til å være båter som er mellom 6 og 9,15 meter lange som veier under 2000 kilo. I NM er begrepet sportsbåt imidlertid utvidet noe, og klassen omfatter et bredt spekter av båttyper. Ved siden av typiske sportsbåter som Melges 24, J/70 og Fareast 28, favner klassen også båter som Express, RS Elite og 11-meter. Det er ikke så ofte disse båtene seiler mot hverandre på handicap, så det kan bli en spennende øvelse som kan slå mange veier ettersom forholdene nok vil bestemme om flere av båtene vil plane eller ikke. Det er med på å påvirke hvordan de vil kunne seile opp til måltallet de har.

Dog – det er langt fra bare båttypen som vil spille en rolle, det skal seiles også. Og i så måte inneholder klassen en lang rekke gode seilere. NM-grossistene Kristoffer Spone og Christen Horn Johannessen fra KNS er nok de mest fryktinngydende, og det er interessant å merke seg at de seiler Express. Duoen har tilgang til å seile både Melges 24 og Express, men valget har altså falt på Express.

I alt stiller åtte Express-lag til start, og foruten Spone/Horn Johannessen er Esben Keim/Trygve Leergaard fra Oslo og Bjørn og Emil Forslund fra Nesodden på papiret de sterkeste navnene. Blant de tre Fareeast 28-lagene er det Tore Kandahl fra Asker og Anders Toppe fra Oslofjorden som har gjort seg mest bemerket tidligere år.

Tre J/70-er og to Melges 24 stiller til start, og blant dem er kanskje ligaseiler Marthe Bjerkåsholmen fra Asker det fremste navnet. Hun seiler sammen med Pål Terje Christensen fra Asker, som for en del år siden lå høyt oppe på shorthanded-rankingen.

SPORTSBÅT: Marthe Bjerkåsholmen har solid ligaerfaring i J/70 og seiler sammen med Pål Terje Christensen som på sin side har lang shorthanded-erfaring. Det kan bli en god miks.

I den ene av de to J/80-ene seiler Peer Moberg fra Bundefjorden, og at den tidligere OL-medaljøren i Laser kan seile, vet alle. Han seiler sammen med Per Bøymo fra samme forening.

PÅ KRYSS OG TVERS: Deltagerne i shorthanded-NM har alle muligheter til å bli godt kjent i Oslofjorden. Dette er et banealternativ på 28 nautiske mil.

I sportsbåtklassen er Ole Aabel og Bente Vikenes fra Asker de av seilerne i denne klassen som hyppigst deltar i shorthanded-seiling, og det blir spennende å se hva de kan varte opp med mot kobbelet av andre sportsbåt-seilere som vanligvis seiler med fullt mannskap, men som nå skal forsøke seg på tomannshånd. Ole og Bente seiler en Platu 25.

11-metrene skal seile raskest i denne klassen og vil være jokerne. Et spennende innslag blir de to RS Elitene fra Tønsberg. Tønsberg Seilforening har i flere å hatt en lokal flåte av denne vesle kjølbåten, som i anledning NM vil vise seg for første gang i større, nasjonal regattasammenheng. Hva de vil være gode for er følgelig usikkert, men når et av de to lagene består av Jostein Aker og Jacob Undrum, er det all grunn til å sette et utropstegn i margen ved dem. Jostein og Jacob var sterkt medvirkende til at Tønsberg vant seilsportsligaens øverste divisjon i 2019.

Utfordrende vind

Shorthanded-NM skal seiles på faste baner på kryss og tvers i Indre Oslofjord, og Nesodden Seilforening har lagt opp til fem ulike bane-alternativ. Lengden varierer fra 13 til 29 nautiske mil. Værvarselet tatt i betraktning blir nok trolig de korteste alternativene mest aktuelle.

VIND: Det tegner ikke til å bli altfor luftige forhold under shorthanded-NM.

Yr.nos varsel for helgen per i dag tyder på at det blir to fine høstdager på fjorden, men blir det vind nok?