Ønsker seg varsomme turister og seilere
Ønsker seg varsomme turister og seilere

Ønsker seg varsomme turister og seilere

Gled deg over naturen, men ta vare på den, oppfordrer vestindisk turistkontor.

Publisert

HOVEDBILDE: Livet under vann er fargerikt og fascinerende, men svært sårbart.

På samme måte som i Norge, spiller naturen en betydelig – for ikke å si en avgjørende rolle – for Vestindias turistindustri. Og mens vi i Norge er opptatt av hva som rager opp over vannflaten, er det livet under vann som utgjør noe av det mest attraktive i øyriket på vestsiden av Atlanterhavet.

Samtidig som man ønsker seg økt besøk til Karibia, drives det intense opplysningskampanjer for at økt turisme ikke skal ødelegge det turistene faktisk kommer for å se og oppleve – og dermed hele grunnlaget for den økonomisk velgjørende turismen.

Havskilpadder

Et av prosjektene kalles STAR – Sea Turtle Assistance and Rescue – som er et stort programm for å hjelpe og beskytte havskilpaddene, som det fins mange av i Karibia.

– Havskilpaddene har alltid spilt en helt spesiell rolle i befolkningens arter. Året rundt får øyene besøk av flere forskjellige arter som kommer opp på strendene for å legge egg. STAR-prosjektet er opptatt av å utdanne befolkningen til å ta seg av dyrene – både preventivt og dersom uhellet er ute, skriver Dansk vestindien Turistkontor, som ønsker turister og seilere til Dansk Vestindia, men som ønsker at de skal fare frem med varsomhet.

– Det er en opplevelse å svømme sammen med skilpaddene, og enda mer fascinerende er om man kan litt om dyrene og havbiologien, skriver turistkontoret.

Korallrev

Livet på korallrevene – og korallrevene i seg seg selv – er også sårbart. Her spiller både global og lokal opptreden inn. Varmere havvann skader og såkalt bleker korallrevene slik at de dør. Dermed forsvinner alt liv som tiltrekker seg de mange fargerike fiskene – som igjen er hva de mange som snorkler og dykker ønsker å se. Båter som ankrer feil og river med seg deler av korllaene, eller tursiter som forsøpler farvannet – er eksempler på med stednært skadeverk.

«Do not touch and leave only bubbles» er en oppfordring alle som er opptatt av korallrevene gjerne bruker.

Se korallrev hjemme i stua

For å lette trykket litt, og for å gjøre livet på korallrevene mer tilgjengelig for alle, har man opprettet såkalte «reefcams» – kameraer som filmer og viser livet på korallrevet. Bildene streames direkte ut på nettet og kan sees av alle på hjemmesiden til ReefCams. Foruten å være til almenn glede hjemme på enhver PC, er opptakene en del av forskningen rundt korallrevene.