Søk i arkivet

Foto:

Medisin under båten

Kobber er erstattet med parasittmedisinen Ivermectin. Det skal gi effekt i opp til ti år.

Vi er med på å teste ut et bunnstoff som kan revolusjonere båtpussen. Det går under navnet LEAF, som står for Low Emission AntiFouling. Bunnstoffet vi nå har brukt er utviklet av forsker Emiliano Pinori  med Sveriges Tekniska Forskningsinstitut og Universitetet i Göteborg. Vi er med i et feltforsøk på 70 båter rundt om i verden. Forsøket er støttet av EU. Etter å ha lagt på bunnstoffet i helgen virker det svært lovende.

 

FORDELER: Bunnstoffet som er fremstilt i et lite kvanta av en italiensk produsent er av hard type. I konsistens minner det om Jotun Racing. Det er tynnere enn selvpolerende bunnstoff, men ikke like tynt som VC17 og Hempel Waterglide. Konsistensen gjør det mulig å legge på en pent lag med minimal vannmotstand.

Fordi bunnstoffet ikke inneholder kobber, så kan det også brukes på drev og propeller. Det kan også brukes på aluminiumsbåter.

Båtens bunn er i år med LEAF like glatt som i fjor da jeg brukte Hempel Waterglide.

 

MEDISIN: Det er Ivermectin som brukes som virkestoff. Det blir i dag bruk som medisin mot parasittsykdommer. På grunn av bunnstoffets spesielle oppbygging er det mulig å bruke langt mindre gift enn vanlig. Mens vanlig bunnstoff hele tiden slipper ut små mengder gift for å hindre groe, folder det nye bunnstoffet på giften. Det er først når groen forsøker å feste seg at bunnstoffets gift virker inn. Om teorien virker i praksis, så skal bunnstoffet gi effekt i 10 år.

Om det fungerer, vil båtpussen bli langt enklere. Det blir også billigere og mer miljøvennlig.

 

TYNT: LEAF har suveren dekkevne og kan legges i tynne lag. 

 

PÅ ALT: Uten kobber kan LEAF også brukes på metall. 

 

 Kommentarer

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen