SEILNORGE – STAVANGER SEILFORENING:

NOR RATING-VINNER: «Promineo Racing» (J/109) seilte meget bra gjennom hele regattaen, gikk først over mål og vant regatta-klassen med god margin.
SAMLING: Skippermøte foran Skipperstuen på Sølyst. Med 27 deltakende båter var det rundt 100 personer på fjorden ? i januar måned!
ETTERPÅ: God stemning på De Røde Sjøhusene under premieutdelingen med video-opptak fra regattaen, fiskesuppe og tilbehør.

Flotte forhold i Nyttårsseilasen 2019

På årets første lørdag, samme dag som den store Idrettsgallaen gikk av stabelen i Stavanger, gjennomførte Stavanger Seilforening sin tradisjonelle Nyttårsseilas.

Publisert Sist oppdatert

Igjen fikk de mest entusiastiske seilerne i byen nyte en flott dag på fjorden, med 4–6 meter per sekund vind fra nordvest og temperatur som en fin vårdag i april. Starten gikk som alltid i Vågen, midt i Stavanger sentrum.

SPESIELL: En av seilforeningens mest iøynefallende båter, «Marie G», sto for en av regattaens kanskje mest spektakulære starter da hun kom inn fra fjorden, vendte 180 grader bak startlinjen og startet på nær korrekt tid. Godt timet og nesten litt ...

I alt stilte 27 båter til start. Det aktive Express-miljøet i regionen viste igjen styrke med hele 13 båter på fjorden. Det til tross for at mange av Expressene står på land denne vinteren. Videre var det 12 båter i regattaklassen og 2 i turklassen.

Etter skippermøtet, der alle deltakerne fikk informasjon om sikkerhet, baner og starttider, var det rett i båtene og av gårde til startområdet i Vågen. Turbåtene startet kl. 11:50, og de øvrige ti minutter senere og utover etter Gunder-metoden. Først ute blant disse var Expressene.

Som vanlig ble det en hektisk start når 13 Expresser skulle samtidig over en forholdsvis kort startlinje.

Dagens mest iøynefallende start var det imidlertid Ketil Greve som stor for, idet han seilte inn fra Byfjorden med sin lett gjenkjennelige X-99 «Marie G» med djunker-rigg, snudde uanstrengt 180 grader i Vågen og passerte startlinjen på nær korrekt tid. Godt timet, Ketil!

Fin vind og jevne forhold

Vind fra nordvest betyr bidevind-start og kryss utover Byfjorden til toppmerket ved Brukjeøy. Deretter lenset båtene til bunnmerkene som var ved Saltneset på Hundvåg. Det var to bunnmerker, som markerte henholdsvis en kort og en lang bane. Tur- og Express-klassene seilte den korte banen og regatta-klassen med høyere NOR Rating seilte den lengste banen. Beregningene for handikap, banelengde og differanse mellom kort og lang bane så ut til å klaffe meget bra.

Ved målgang var det ikke mer enn cirka 20 minutter mellom første og siste båt over linjen. Heller ikke ble Expressene like favorisert som vi har sett tidligere. Det var en fin blanding av Express-, regatta- og tur-båter i mål.

Først i mål

MANNSKAP: Et entusiastisk mannskap fra «Promineo Racing» mottar premiene sine, inkludert vandrepokal.

Velkjent i lokalmiljøet, tidligere «Rainbow Dancer», en danskbygget Rainbow 42 som har fått ny eier og nå heter «Rainbow Kiss», lå lenge først i feltet.

Båten var påmeldt i turklassen og holdt lenge på 10-minuttersforspranget den fikk i starten. De lange lenseleggene innover Byfjorden uten spinnaker gjorde imidlertid at den gamle racing-båten ble innhentet av «Promineo Racing» like før mål.

EXPRESS-VINNER: Det ble klar seier i Express-klassen til «Fars Cortina».

«Promineo Racing», med skipper Leif Arild Åsheim, seilte ellers utmerket gjennom hele regattaen og det var tidlig klart at det var denne båten som ville vinne.

Andre båt i regattaklassen var en First 36.7, «Mithrandir», med rormann Harald Gellein og tredjeplassen gikk til «Tellus», en Bavaria Match 38 med Nils Bøe ved roret.

Vinner i Express-klassen var «Fars Cortina» med den 16 år gamle laserseileren August Hanevik som rorman. Andreplassen gikk til «Siddis», styrt av Frank Huth, og på tredjeplass kom «Happy Tuna» med Øivind Nerheim Torkelsen ved roret. Hele resultatlisten er lagt ut på seilforeningens nettside.

Hyggelig avslutning

Etter seilas var det klart for fiskesuppe og premieutdeling i De Røde Sjøhusene. Det ble en fin avslutning på et flott arrangement, ikke minst med Christen Withs gode og pedagogiske kommentarer til video på storskjerm med flotte opptak fra seilasen.

Et kjempefint arrangement

JUNIORER: Noen av seilforeningens dyktige juniorseilere, med norgesmester Olai Hagland ved roret, brukte en av seilforeningens to B-one båter. De plasserte seg på en hederlig 8. plass i regatta-klassen.

Nyttårseilasen 2019 var et kjempefint arrangement, som gikk værmessig under svært gode forhold.

Et hyggelig ekstrapoeng er det dersom noen av de prominente representantene for Idretts-Norge, som gjestet Stavanger under Idrettsgallaen denne helgen, også fikk anledning til å bevitne den flotte breddeidretten som pågikk på fjorden utenom vanlig sesong mens de var her.

Det ble i alle fall virkelig en fin dag på fjorden for alle som var med, både som deltakere og funksjonærer.

Velkommen til Nyttårsseilas i 2020!