Spennende dager for Endre Funnemark
Ettersom han var blant de ti beste nasjonene i VM i OL-klassen RS:X, er OL-døren nå blitt satt på gløtt for Endre Funnemark. Han går noen spennende uker i møte.
VM i RS:X er nettopp avsluttet og Endre Funnemark fra KNS endte til slutt på en 18. plass sammenlagt. Han hadde imidlertid seilere fra kun ni forskjellige nasjoner foran seg, og i OL er det som kjent kun én seiler fra hver nasjon som får delta. Det betød at han klarte det kravet han var blitt stilt overfor før VM: En plass blant de ti beste nasjonene ville bringe ham inn i OL-diskusjonen.
Norge er allerede kvalifisert for en av de begrensete deltagerplassene i OL – noe Sebastian Wang-Hansen, som har gitt seg som aktiv, sørget for allerede i 2019.
– Ja, endelig fikk jeg til et OK resultat. Det har vært en opplevelse og det er utrolig kult, sier en svært glad, fornøyd og sikkert også veldig lettet Endre Funnemark.
Nervepirrende protest
Han var imidlertid en hårsbredd unna at det slett ikke kunne ha endt slik i VM. I den siste, avgjørende seilasen crashet Endre, havnet i vannet og måtte svømme for å få kontakt med brettet igjen. Det tapte han mye på.
– Det var en helt klar og enkel styrbord-babord-situasjon der det ikke var tvil om at den andre seileren hadde gjort feilen. Jeg la inn protest, og fikk gjennomslag for at jeg skulle få en godtgjørelse basert på gjennomsnittet av tidligere seilaser.
Så langt var alt vel, men ettersom poengutregningen i den siste seilasen var annerledes enn de øvrige, kom juryen frem til en poengsum som Endre mente umulig kunne stemme.
– Det ble en ny og opphetet diskusjon med juryen – treneren min er spansk, så da kan man jo tenke seg temperaturen. Arrangørene var enige med oss, og til slutt måtte juryen medgi at de hadde gjort en feil.
Det ga Endre ti poeng mindre, noe som forandret alt. Absolutt alt. Med den poengsummen avanserte Endre forbi tre konkurrenter. Med juryens opprinnelige poengsum ville han ha endt som 13. beste nasjon. I stedet ble han altså 10. best.
– Jeg har snakket med sportssjef Rigo de Nijs i Norges Seilforbund etterpå, som sa at en 13. plass hadde betydd et definitivt nei til OL. Med 10. plassen vil OL-døren bli satt på gløtt og de neste ukers diskusjoner mellom ham og Olympiatoppen vil være avgjørende. Det føles helt fantastisk, ja, helt magisk å ha kommet i en slik posisjon etter å ha forsøkt å komme dit i fire år nå! Endelig har jeg følelsen av at alt jeg har lagt ned, begynner å betale seg.
Har trent med verdens beste
Det er spesielt i det siste året at Endre Funnemark har løftet seg, og det skjedde da han fikk anledning til å trene sammen med nederlenderen Kiran Badloe. Han er verdens desidert beste RS:X-seiler for tiden og vant VM i Cadiz suverent med en 3. plass som dårligste tellende resultat og han er en soleklar OL-favoritt. Dersom Endre Funnemark får grønt lyst fra Olympiatoppen, er nederlenderne positive til at Endre får trene sammen med dem frem mot OL. Også verdensmesteren i kvinneklassen, Lillan de Guis, kommer fra Nederland
Nederland vant for øvrig OL-gull i brettseiling både i 2012 og 2016 og regnes som verdens kanskje ledende nasjon innen denne grenen av seilsporten.
– Å trene med Kiran har vært en utrolig lærerik og spennende reise, og det å kunne få følge ham i trening og forberedelser frem til det som etter all sannsynlighet vil ende i et OL-gull, vil løfte denne lærekurven ytterligere. Selv er jeg blitt mye sterkere i mye vind, men har kanskje tapt litt i lite vind. Men jeg vet hva som skal til for å finne tilbake til lit vind-formen og kanskje bli enda bedre, så med mange treningstimer og timer på vannet frem mot OL, tror jeg at jeg vil kunne løfte meg selv også flere hakk. Og da begynner totalpakken å nærme seg noe virkelig bra, sier Endre Funnemark.
Han har også blikket retter fremover i tid mot neste OL i 2024, og han føler seg overbevist om at et OL, og de forberedelsene han vil kunne gjøre sammen med den aller beste brettseileren i verden, vil være en svært god investering – ikke bare for ham selv, men for seil-Norge, seilforeningen hans KNS og norsk brettseiling generelt.
– Det vil jo bare styrke idretten vår, sier han.