«Mohawk» hjemme

Sjøspeidernes skoleskip, «Mohawk», fikk en fortjent jubelvelkomst da hun la til kai foran Oslo Rådhus i går.

Publisert Sist oppdatert

Etter seks års reparasjon og rehabilitering ved trebåtverftet på Isegran i Fredrikstad er den over 100 år gamle yachten nå like fin som da hun ble sjøsatt som ny. På vei inn Oslofjorden ble «Mohawk» fulgt av en eskadre med store og små seil- og motorbåter, og foran, inn mot havnen, sørget Brannvesenet for å gjøre like stor stas på speiderbåten som de gjør med kongelige skipsbesøk - sendte vannspruten høyt til værs.

«Mohawk» ble døpt i mai, les sak her.

For fulle seil

«Mohawk» kom inn til Oslo for fulle seil, fokk, klyver, storseil og mesan. Inne i havnebassenget svingte båten elegant opp i vinden, alle seil ble berget i ren oppvisningsstil, og for motor klappet skuta til kai presis klokken14. Hun ble hilst velklommen til sin hjemmehavn med tåkelursignaler fra småbåtene og kraftige fløyethilsner fra de større fartøyene i havnen. På bryggen ventet ordføreren og langs hele havnen og på Akershuskaia var det tettpakket med skuelystne publikummere.

Gikk til bunns

Turen inn fra verftet i Fredrikstad startet lørdag og gikk først til Hankø der det ble feiret på Yachtklubben, før seilasen fortsatte tidlig søndag morgen inn Oslofjorden. Med på turen var innbudte VIP- gjester, sponsorer, presse og mange av sjøspeiderne som har æren for at «Mohawk» nå har fått nytt liv etter den tragiske kollisjonen med en hollandsk fiskebåt utenfor kysten av Nederland. Den endte som kjent med at speiderbåten fikk et stort hull i skrogsiden og gikk til bunns.

Nå er alt dette blitt historie, og «Mohawk» er igjen klar til nye tokt med unge, seilinteresserte sjøspeidere.

Alle fotos: Merete Nissen-Lie