Paradis i vest: Utvær i Solund

For å komme til Paradis må du ha staket ut en sikker kurs og holde deg til den smale sti – til den smale innseiling. Belønningen er et himmelrike på jorden. Husk bare at du må forbi Likberget for å komme dit.

Publisert Sist oppdatert

Vi som ferdes langs kysten opplever mange steder, som alle på sin måte er spesielle. Noen ganger er havnen kun for overnatting, andre ganger finner vi vårt Paradis. Utvær er et av stedene vi har hatt lyst til å besøke, men hver gang vi har vært i farvannet, har det vært uvær. Og av andre som har vært der, har vi fått vite at uvær og Utvær er en dårlig kombinasjon.

Øya Utvær i Solund kommune er det vestligste punkt i landet og Utvær fyr det vestligste fyret. Her er lite som beskytter mot Nordsjøen, og farvannet er en paddemyr hvor en uendelig rekke lunefulle skjær gjør det utrygt og krevende å ferdes for sjøfarende. Det er et farvann som krever mye av navigatøren, det er ikke rom for feilnavigering.

Innseilingen til Utvær er trang og smal, og det er heller ikke mye plass i havnen. Enkleste innseiling er fra sør ved varden fra Håskjær – eller fra nordvest. Leden er godt merket, men følge nøye med på kartet. Ha også i tankene at det enkelte steder er ganske grunt, og ta høyde for dette om det er mye dønning. Legg inn ekstra sikkerhetsmargin.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 795 kroner per år

Bestill her

Powered by Labrador CMS