PLB og AIS Sart i samme dings

Små MOB sendere har blitt populært nødutstyr. Nytt produkt kombinerer to ulike løsninger.

Publisert Sist oppdatert

Å falle over bord er det mange frykter når de er i båt. Redningsvest er med å forlenger livet for dem som ligger i sjøen, men i tøft vær, eller dårlig sikt er det også vanskelig å finne frem til en som ligger i sjøen.

Ulike løsninger

Det finne i dag to teknologier for personlig nødutstyr som gjør det mulig å søke frem til personen som har falt over bord. Den enkleste løsningen er en AIS Sart. Dette er en liten dings som kan monteres i vesten. AIS Sart inneholder en GPS og sender posisjonen med et nødsignal via VHF-båndet. Dette nødsignalet vil vises på båter med AIS-mottaker installert. Om AIS-mottakeren er tilkoblet en plotter vil MOB-signalet vises med en runding med ett kryss i.

AIS-signalet kan også bli plukket opp av fly, eller stasjoner på land, men rekkevidden har en begrensning. AIS Sart er supert så lenge du seiler på en båt med AIS utstyr, og ikke er alene.

Seiler du solo, så er en PLB en sikrere løsning. En PLB likner på AIS Sart. Også denne inneholder en GPS, men nødsignalet blir sent til satellitt og rett til nødsentralen. Båtene rundt deg vil ikke oppfatte nødsignalet, du må holde ut til helikopteret er på vei. I Norge er det en årlig avgift for PLB-utstyr.

Kombinasjon

De to ulike teknologiene har hver sine styrker og svakheter. Et nytt produkt fra FT-TEC Electronics kombinerer begge teknologiene i samme enhet. SEAANGEL SA16+ gjør at både båter i nærheten, og redningsentralen vil få MOB-signalet, som gir økte sjanser for å overleve. Enheten veier 190 gram og har en størrelse på 138 x 65 x 25 mm. Prisen er oppgitt til 532,50 euro uten moms.

Kompakt mottaker

FT-TEC Electronics har også utviklet en liten AIS-mottaker som kan ta imot MOB-signaler fra en AIS SART-sender. Mottakeren har form som en USB-pinne, og SEANEXX RX skal fungre både for PCer og nettbrett. USB-løsningen skal koste 115 euro uten moms.