Jules Verne

REKORDBÅT: «Idec Sport» satte samme verdensrekord i 2010, da med «Groupama» som sponsor, og brukte over en uke lengre tid.
REKORDBÅT: «Idec Sport» satte samme verdensrekord i 2010, da med «Groupama» som sponsor, og brukte over en uke lengre tid.

Rekord får jorden til å krympe

Ville hastigheter i Sørishavet ga en rekord som vil bli tøff å slå.

Publisert Sist oppdatert

«Idec Sport» med Francis Joyon som skipper, brukte bare 40 døgn, 23 timer og 30 minutter rundt jorden. Det er 4 døgn, 14 timer, 12 minutter og 23 sekuder raskere enn Loick Peyron og »Banque Populaire V»s verdensrekord.

Rekorden på 45 døgn, 13 timer, 42 minutter og 53 sekunder forsøkte både Francis Joyon i «Idec Sport» og «Spindrift» å slå vinteren 2015/16. Ingen av dem klarte det, til tross for at begge hadde et godt forsprang på rekorden i Stillehavet.

26,85 knop i gjennomsnitt

Den teoretiske distansen rundt jorden er på 22 461 nautiske mil, men «Idec Sport» måtte ta omveier for å finne et ideelt spor. De seilte 26 412 n mil, noe som gir en utseilt hastighet på 26,85 knop. Hadde de seilt korteste vei, ville snittfarten vært på 22,84 knop.

Mindre og enklere

«Keep it simple stupid» er filosofien til Joyon som mistet sin solorekord rundt jorden til Thomas Coville denne vinteren. Det var en rekord ble satt helt tilbake i 2008.

«Idec Sport» er en «liten» båt. Den 31,5 meter lange båten ble skapt av Groupama i 2006, tegnet av VPLP og bygd samtidig med 40 meter lange «Banque Populaire V», også den designet av VPLP. «Banque Populaire V» er blitt ombygd flere ganger og heter i dag «Spindrift», mens «Spindrift» nærmest er identisk med originalen.

«Idec Sport» startet samtidig med «Spindrift» i fjor. «Spindrift» hadde et dobbelt så stort mannskap, uten at det hjalp. «Idec Sport» er «ferdig revet» og har sin styrke desto mer det blåser.

Erfarent mannskap

Francis Joyon hadde med seg Bernard Stamm, Alex Pella, Gwénolé Gahinet, Clément Surtel og Boris Herrmann. Gutta hadde ligget klare i lang tid for å finne det beste vinduet. De var like ved å sette ut samtidig som Thomas Coville, men mente at forholdene ikke var gode nok i Sør-Atlanteren. Noen uker senere forsøkte de seg, men snudde etter å ha brukt for langt tid gjennom Stillebeltet. 16. desember startet de på nytt, men det så lenge dårlig ut.

For et år siden forsøkte Joyon å ta rekorden med nesten det samme mannskapet. Da startet de samtidig med den større «Spindrift» som er raskere enn «Idec Sport» når det er lite vind. Til tross for at begge båtene lenge lå foran rekordskjemaet, kom de i mål to døgn for sent.

Hang på lavtrykket

Det var i Stillehavet «Idec Sport» gjorde det store. Det var kvelden 27. desember at mannskapet fant det virkelig riktige lavtrykket som har holdt dem på nærmest samme kurs og på samme halser fra Atlanterhavet, gjennom Det indiske hav og til Stillehavet. Fra 27. desember til 2. januar holdt båten en snittfart på over 30 knop, og i fire av disse døgnene lå snittfarten på over 35 knop. 36,6 knop var det raskeste døgn-gjennomsnittet. Det skjedde 29. desember. Maksfarten har vært på over 45 knop.

Joyon hadde seilt de halve distansen etter 20 døgn. Snittfarten på utseilt distanse var da på hele 28,7 knop.

Trimaranen er liten i forhold til rekordholderen «Banque Populaire V». «Idec Sport» er underrigget, noe som gir en fordel når det er best med mindre duk, men en ulempe i Stillebeltet. Før Kapp Horn var forspranget på over 2100 n mil i forhold til den stående rekorden. Forspranget falt til 1200 n mil etter passering av Stillebeltet, og det var først da «Idec Sport» kom i passatvinden i Nord-Atlanteren, at den begynte å avansere igjen.

Mens «Banque Populaire V» seilte raskt i Sør-Atlanteren på returen, klaffet det meste for «Idec Sport» i Nord-Atlanteren. Lavtrykkene gjorde at båten nærmest kunne seile en direkte rute fra ekvator til målstreken.

Doblet hastigheten

Da Jules Verne-trofeet ble satt opp var det store målet å seile jorden rundt på under 80 døgn. Francis Joyon ville klare det på 41 døgn og et ukjent antall timer. Han vil slå den gjeldende rekorden med nesten fire døgn. Neste rekordmål vil være under 40 døgn. Da vil rekordbåtene seile dobbelt så raskt som det de gjorde på starten av 1990-tallet.

Jules Verne-trofeet ble satt opp i begynnelsen av 1990-tallet og navnet røper hvorfra inspirasjonen kommer: Jules Verne roman »Jorden rundt på 80 dager». Start og mål er definert som en linje mellom Ushant i Frankrike og Lizards Point i England.

I 1993/1994 seilte «Commodore Explorer» distansen på 79 døgn. Det gir 11,35 knop i snitt. Etter det er rekorden slått syv ganger.

«Idec Sport» slo rekorden til Loick Peyron i «Banque Populaire V» satt ved årskiftet 2011/2012.

Det kreves mer enn en rask båt for å slå den nye rekorden til Joyon. Man må også ha full klaff med værsystemene.

Foiler og en god porsjon flaks må til for å presse tiden under 40 døgn.

REKORDER: Om rekordbåtene hadde startet samtidig ville Le Cléac\'h vært i Stillehavet, og Coville ved ekvator når «Idec Sport» gikk i mål.
REKORDER: Om rekordbåtene hadde startet samtidig ville Le Cléac\'h vært i Stillehavet, og Coville ved ekvator når «Idec Sport» gikk i mål.