Vitte -
Vitte - "hovedstaden" på Hiddensee

Rundt Tysklands største øy

30 nautiske mil sydøst av Danmark finner du øya Rügen. Ulf Breistrand hadde denne historiske øya som sommerferiemål, og fikk en avstikker til Polen med på kjøpet.

Publisert Sist oppdatert

Oslo har fått en ny hypermoderne bydel. Bygget omtrent der middelalderens Oslo lå, i Bjørvika øst av Akershus festning. Hovedgata gjennom Bjørvika, med barcode-høyhusene, operaen, Munchmuseet og det nye hovedbiblioteket til Deichmann har fått navnet Dronning Eufemias gate. Dronning Eufemia? Hvem var det?

Kongelig allianse

For litt over 700 år siden seilte en delegasjon fra den norske tronarvingen Håkon V Magnusson sørover forbi Sjælland, over den sørlige Østersjø og inn i det nordtyske sundet som heter Strelasund, mellom den store øya Rügen og fastlandet Mecklenburg Vorpommern, til byen Stralsund, der Fürsten av Rügen, Wislaw II, holdt til. Det hadde vært konflikter mellom Norge og nabolandene, og en allianse med det mektige handelsforbundet Hansa ville være gunstig for norske interesser. På denne tiden ble politiske allianser ofte beseglet gjennom ekteskap, og den kongelige delegasjonens oppdrag var derfor også å be om den rundt tjue år gamle fyrstedatteren Eufemias hånd.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 795 kroner per år

Bestill her

Powered by Labrador CMS