Pøbelskipet ankommer hjemmehavnen

Pøbelskipet «Prolific» ankommer Vågen i Stavanger i morgen.

Publisert Sist oppdatert

KOMMER I MORGEN: «Prolific» skal seile med pøbler. Alle foto: Pøbelprosjektet.

Pøbelskipet «Prolific» er ei seilskute med «pøbler» som mannskap som eies av stiftelsen Pøbel Fartøy & Verktøy, som seiler for og med «Pøbelprosjektet». I morgen ankommer skipet sin nye hjemmehavn Stavanger, etter å ha seilt fra Lysekil.

Seiling med Pøbelskipet er et tilbud til ungdom som har valgt å stå utenfor det etablerte samfunnet til å komme i jobb eller utdanning. Elever som har bestått seks ukers motivasjonskurs i regi av Pøbelprosjektet og som er motivert for å jobbe innen skips- eller oljeindustrien, kan få verdifull erfaring og jobbpraksis ombord på Pøbelskipet «Prolific», med grunnleggende arbeidstrening i sjømannskap.

For ungdom som ønsker å gå i andre retninger så vil flere fag være representert om bord; mekanisk, elektronikk med sterk- og svakstrøm, kjøkken og HMS-fag med vekt på førstehjelp og redning. På tokt med grupper og lag vil pøblene være hjelpeinstruktører for medseilere og under kurs og arrangementer vil de ha en funksjon som kursverter.

Skipet skal i sommer seile norskekysten fra sør til nord, og også delta på Tall Ship-festivalen Stordfest 2010.

Båtbyggersenter

Når båten kommer til Stavanger vil den gå til til båtbyggerne på Natvigs Minde for ominnredning og oppgradering. Dette er starten på et viktig samarbeid med miljøet ute på holmen som drives av Engøyholmen Kystkultursenter.

Det har vært samtaler med lederen der og båtbyggerne på Natvigs Minde, og det er ønsker og intensjoner om et fremtidig samarbeid og en sterk tilknytning til senteret. Elevene, som går under betegnelsen «pøblene», vil kunne dra nytte av dette samarbeidet gjennom en utvidet arbeidspraksis, og vil kunne delta i båtbyggerfaget i et trygt og godt etablert miljø.

«Profilic» vil fungere som et flytende kurssenter for et landsdekkende prosjekt og seile på tokt med «pøblene». Båten har en kapasitet på inntil 20 elever/medseilere i tillegg til seks mannskap.

Hyllest til kutterne

«Proliflic» er bygd som en hyllest til de gamle fiskekutterne som sildefiskere benyttet langs kysten og i Skagerrak på 1800-tallet. Nå brukes den nybygde båten som et flytende skoletilbud på videregående nivå.«Prolific» betyr fruktsom, og er navnet på en kutter som eksisterte i sildefiskets glansdager og ble bygd i Grimsby i England 1891.«Prolific» har et klassisk utseende, men er moderne bygd. Trearbeidene er imidlertid i klassisk stil, mens alt teknisk og alt utstyr er topp moderne. Baugsprydet kan for eksempel trekkes inn i skroget. Også seilene er moderne.

Båten er 26 meter lang og måler 22,57 m i vannlinjen. Bredden er 6,40 m. Dyptgående er den 3,12 m, deplasementet er 77 tonn og seilarealet 400 kvm.

Se også hjemmesiden med seilingsplan for sommeren.