Seiler brett i snøføyka

Ungdommene fra Sola brettseilingsklubb lar ikke snøføyk og sure minusgrader stoppe dem fra å seile i førjulstiden.

Publisert Sist oppdatert

TÅLER LITT KULDE: Einar Sørbotten (f.v) , Markus Wiik Jensen og Nora Eriksen Lindland er klare for en seiltur i snøværet.

Sola, Stavanger:

At kalenderen viser 21.desember og gradestokken godt under nullpunktet er ingen hindring for de unge brettseilerne i Sola brettseilingsklubb for å ta en tur på fjorden.

Markus Wiik Jensen  (12), Einar Sørbotten (16) og Nora Eriksen Lindland (15) har julefri fra skolen, og bryr seg ikke om at det snør så tett at man knapt ser et par hundre meter fra land. Ikledd fem-seks millimeter tykke våtdrakter, vårsko og hansker  tilbringer en times tid utpå sjøen like utenfor klubbnaustet ved Liapynten på grensen mellom Stavanger og Sola kommuner.

Holder seg på brettet

Markus har sikret seg med to lag ull under våtdrakten, mens de to andre kun har vanlig t-shirt/trøye. De tre ungdommene bedyrer at det ikke er kaldt, bortsett fra litt på fingrene hvis de blir stående stille lenge eller blir liggende i vannet

–  Det går helt greit så lenge man ikke faller, understreker norgescup-vinner i BIC i U17-klassen Nora Eriksen Lindland, før hun vasser ut i vannet med brettet og seilet. Sekunder senere er hun på full fart utover i den tidvis friske vinterbrisen. 15-åringen har seilt brett siden hun var seks år, mens Einar har holdt på i rundt seks år og Markus to.

Vintersesong

Ifølge ungdommene er det forholdsvis rolig i seilbrettforeningen i de mørkeste månedene, selv om "den harde kjernen" gjerne tar seg en tur på sjøen innimellom.

–  Fra april til september/oktober har vi to fellestreninger per uke på sjøen, mens vi om vinteren har en ukentlig innetrening med blant annet styrke, forklarer Nora og gutta. Mens de gjerne er utpå tre-fire timer av gangen om sommeren begrenser vinterseilingen seg til maks én time.

Seilerne forteller noe av det som gjør forholdene så gode for brettseiling er at man innen en radius på en halvtimes kjøring kan nå ut til steder med vidt forskjellige vindretninger og forhold på samme tid.

Sporty foreldre

Å kunne stille på sjøen en kald førjulsdagen krever naturligvis også at noen hjemme kan hjelpe til med transport og tåle og fryse litt med de hjelper til med rigging. Med seg til Liapynten har  alle de tre enten mor eller far, som synes det er gøy å hjelpe til for at barna skal få en liten stund på sjøen.

– Vi prøver å få til en seiltur for ungdommene så sant det passer, men det er jo ikke alltid de klaffer  når man har mye man skal gjøre, forteller de voksne hjelperne mens de hjelper til med å rigge opp og ned.

Se flere friske brettseilingsbilder ved å klikke på linken under