Vellykket seilkveld med 2-Krona

Drøyt 50 funksjonshemmede deltakere fra Haugesund turistforening fikk prøve seg i seilbåt sist torsdag.

Publisert Sist oppdatert

2-KRONA: Funksjonshemmede storkoste seg om bord i jollene i Haugesund. Foto: Torgrim Log/ Haugesund SF.

Haugesund seilforening arrangerte sist torsdag "Seiling for alle" med 2-Kronajoller. Arrangementet var en del av prosjektet "Friluftsliv for alle - hele året" i samarbeide med Karmøy seilforening og andre brukere av de lokale 2-Kronajollene. 

Torgrim Log i Haugesund seilforening forteller at foreningen stilte med en flåte av 2-Kronajoller, mens habile seilere i alderen 15 - 55 år fra skoler, bedriftsidrettslag og seilforeninger stilte som skippere i to-tre sekundmeters vind og  strålende sol.

Kajakk og kjølbåt

Foreningsmedlemmer hjalp også deltakerne med å ta på redningsvester og å komme oppi jollene, i tillegg til at de kjørte sikringsbåter og bar rullestolbrukere ut i kjølbåtene. Friluftsrådet Vest hadde også tatt med kanoer og robåter for å komplettere tilbudet, i tillegg til at seilforeningen også inviterte deltakerne ut på tur i store båter.

 

– Deltakerne gledet seg storlig på seilturene og ble gjerne stående lenge på bryggene til det ordnet seg plass på en ny seiltur.  Andre som ikke var fullt så mobile, og såvidt hadde våget seg oppi en havseiler, trippet av glede når de kom på land etter seilturen.  En deltaker hevdet at dette var det kjekkeste han noen gang hadde vært med på!

 

Satser på 2-Krona

Arrangementet var en del av leveransene i forbindelse med en søknad til Rogaland fylkeskommune om midler til flere 2-Krona ved Karmøy SF.  Haugesund SF har mer erfaring med slike joller og holder til i en godt beskyttet vik slik at det var greit å teste dette ut her.  Haugesund SF er hovedpartner i den nevnte søknaden mens Haugesund turistforening, Friluftsrådet vest og Haugesunds MAritimeSTudenter (MAST) er partnere i prosjektet. 

– Som egenandel i prosjektet er allerede fire  2-Krona, to i hver seilforening, innkjøpt tidligere i år, da med delfinansiering fra seilforbundets tippemidler, opplyser Log

 

Arrangementet ble gjennomført for å oppnå finansiering av flere 2-Kronajoller og dermed videreutvikle tilbudet for regatta-/turseiling og for å gi noe til dem som kanskje trenger det aller mest. 

– Vi krysser naturligvis fingrene for at søknaden gir uttelling til vår naboseilforening på Karmøy når søknaden skal behandles senere i mai.  To nye båter vil bety mye for rekrutteringen der. Det vi likevel best kommer til å huske om noen år er nok gleden de funksjonshemmede viste over å få bli med en tur ut på sjøen.  For å sitere hva den ene storbåtskipperen med ettertanke sa når han kom på land:  "Dette var en stort", sier Log.

 

Han understreker at det var imponerende å se at nærmere 20 personer satte av denne ettermiddagen for å hjelpe til med seilingen. I tillegg møtte de faste medhjelperne i turistforeningens prosjekt "friluftsliv for alle - hele året". 

– Det var et stort apparat  i sving, men du verden så mye seilglede det kom ut av dette, sier Togrim Log i Haugesund seilforening.