Byen på hodet

I Saint-Malo vil folketallet stige fra 45 000 til to millioner, bare på grunn av seiling.

Publisert Sist oppdatert

Saint-Malo, Frankrike

Om en uke starter Route du Rhum, soloseilasen fra Frankrike til Guadeloupe i Karibia. Arrangementet holdet for tiende gang og har rekord deltagelse. Racet kl 1400 starter på søndag 2. november, men alt nå er folkefesten i gang. Båtene måtte være i havn på fredag, og på bryggene stod folk å klappet og ropte når båtene la til kai. Det deltar 91 båter fordelt på seks ulike klasser. Den største klassen er Class40 med 42 deltagere. Mange av båtene er helt nye. Nå trekker klassen til seg både unge lovende seilere, men også store seilprofiler fra IMOCA 60-klassen som Arnaud Boissieres og Kito de Pavant.

Byen på hodet

Du finner ikke en eneste butikk i Saint-Malo uten en plakat for seiling. Det står små modeller i butikkvinduene, eller store bilder av seilstjernene på veggen. Selv før den offisielle åpningen av Race Village er det lange køer bare for å komme ned på bryggene for å se på båtene.

Når starten går på søndag vil det være mange hundre tusen mennesker på øyer, i båter og på land for å vinke dem av gårde. Det ventes mellom 1,5 til 2 millioner mennesker til byen i uken før start. Alle hoteller er for lengst booket, og det blir ikke lett å få et bord på restaurantene i byen.

Over 8 dager til start, men folket strømmer til for å oppleve livet. Unge og gamle tar bilder av båtene.
Helly Hansen er på plass. De sponser flere av båtene.
GIGANTER: Spindrift og Banque Populair er for store for å komme inn i havnen i Saint-Malo.

Alle i havn

Havnen i Saint-Malo er demmet opp. Utenfor havnen er det tidevann på åtte meter. Av de 91-deltagerne, så ligger 89 til brygga inne i havnen. To av båtene er for store til å gå inn i slusen. Det er Spindrift og Banque Populaire som begge seiler i klassen Ultime. En klasse totalt uten begrensning. Spindrift er størst med en lengde på 40 meter, og en bredde på 23 meter. Spindrift har krysset Atlanterhavet med en snittfart på 31 knop, og har flere ganger seilt over 45 knop. Hvordan en mann skal klare å håndtere et slikt beist er vel det folk gjerne kommer til brygga for å finne ut av. Når du ser båten, blir spørsmålet enda større.

Tøft vær

Route du Rhum er kjent som en tøff seilas. For åtte år siden ble det en svært utfordrende start. I klassen for 60-fots trimaraner var over halvparten av båtene ødelagte før de var ute av den Engelske kanal. Bare tre av 17 kom i mål. Novemberstormene er tøffe i Nord Atlanteren, men det er litt tidlig for passatvinden lengre syd. Båtene skal seile en distanse på 3542 nm. I 1978 brukte vinneren 23 døgn på racet. I 2010 vant «Groupama 3» etter å ha seilt 9 døgn, 3 timer og 14 minutter. «Groupama 3» seiler denne gangen under navnet «Banque Populaire».

I 2010 starter også en nordmann i Route du Rhum, Rune Aasberg i «Solo». Problemer med autopiloten gjorde at han måtte bryte.

Du finner mer info om racet her.

Helly Hansen er på plass. De sponser flere av båtene.
Masif med Gabart er favoritten i IMOCA 60-klassen.
Over 8 dager til start, men folket strømmer til for å oppleve livet. Unge og gamle tar bilder av båtene.