SailGP

Større enn America's Cup?

Det mener mange. Regattaen som eies av Larry Ellison og Russell Coutts starter i Sydney denne uken med seks båter på startlinjen.

Publisert Sist oppdatert

Etter å ha mistet America's up til New Zealand under seilasene på Bermuda i 2017, besluttet Oracles Larry Ellison og våpendrageren Russell Coutts seg for å trekke seg ut av America's Cup-sirkuset og isteden etablere et alternativ til trofeet fra 1851 om å være seilsportens gjeveste.

Resultatet ble SailGP, der konkurrentene seiler i identiske 50-fotere, F50, en utvikling av AC50-klassen som ble benyttet til oppvarmingen før America's Cup 2017. Det har lyktes å få nasjonslag fra Australia, USA, Storbrtitannia, Frankrike, Kina og Japan, mens New Zealand og Italia står over og heller konsentrerer seg om America's Cup i 2021.

Den første regattaen går allerede 15. og 16. februar i spektakulære Sydney Harbor. Seilerne har lite trening i båtene og får derfor en treningsstart før det smeller for alvor. De manglende forberedelser er likt for alle, som imidlertid har relevant erfaring fra flerskrog og foiler. Vinner-rormannen fra Team New Zealand, Nathan Outteridge, seiler for Japan, mens taktikeren fra det samme laget, Tom Slingsby, seiler for hjemlandet Australia. Vinneren av World Match Racing Tour i Risør i fjor, Phil Robertson, representerer Kina. 

F50-båtene er verdens hurtigste og mest avanserte regattabåter. Skrogene, som kun veier 2400 kg, skal kunne komme opp i hastigheter på mer enn 50 knop. De er identiske og satt sammen ved samme fabrikken i Whangarei, New Zealand. Det åpnes imidletid opp for at båtene skal kunne modifiseres og oppgraderes, men da alle likt, slik at entypekonseptet vil være strengt bevart. 

– Vi har jobbet lenge for å få i gang SailGP, så det er spesielt at starten går her i Sydney, en av de mest ikoniske arenaer innenfor seilsporten, sier Australias skipper og olympiske mester Tom Slingsby.

SailGP er etablert i 2018 med hovedkontorer i London og San Francisco. Regattaen skal være en årlig global liga med seilaser i klodens mest spektakulære havner. Vinneren av match race-finalen tar med seg en million dollar i premiepenger.  

2019 Schedule

Sydney, Australia (15.–16. februar)

San Francisco, USA (4.–5. mai)

New York, USA (21.–22. juni)

Cowes, UK (10.–11. august)

Marseille, France (20.–22. september)