– Ren dumskap

Youtube-film som viser båt tett opp mot isbre på Svalbard skaper reaksjoner.

Publisert Sist oppdatert

Sam Holmes publiserte 14.07 en film på Youtube hvor han seiler helt opp til isbre på Svalbard for å hakke is til drinker. Isbreene som stuper i fjorden kalver jevnlig. Dette forårsaker bølger som er farlig for båter i nærheten. Fallende is kan også treffe båtene direkte når de er helt inntil en isbre. Filmen har derfor skapt reaksjoner.

LANGYURSEILER: Sam Holmes er denne sommeren på Svaldbard.

Erfaren langturseiler

Sam Holmes (28) seiler til daglig rundt i en 28 fots seilbåt fra 1979. Han har tidligere krysset Stillehavet i en 23 fots seilbåt. Han krysset i fjor Atlanterhavet. Han ankom vestlandet og seilte videre til Sverige hvor båten ble liggende i vinter. Denne sommeren har turen fortsatt sørover inntil Sam Holmestakket ja til å seile fra Tromsø til Svalbard som mannskap på en Oyster 48.

Arrestert

På ferden til Svalbard tar mannskapet en stopp ved Bjørnøya. Her bryter de ferdselsforbudet som er opprettet for områder med store fuglekolonier. Kapteinen på Oysteren forklarer i filmen hvordan han blir arrestert de ankom Longyearbyen. Forseelsen medfører en bot på 24000 kr.Turen går deretter videre til isbreen hvor de tar film som viser to seilbåter helt inntil isbreen. De bruker en øks til å hakke is som de har til drinker senere. De oppsøker også et flytende isfjell som de hopper ombord.

Livsfarlig

Sysselmesteren på Svalbard opplyser om at mindre isfjell etter kalving fra breene er vanlig i fjordene. Isfjell har kun 1/9 av massen over vann og kan være svært ustabile. Når et isfjell går i oppløsning eller kantrer, kan dette skape bølger som er farlige for små båter. Det kan være fristende å gå nær brefronter som stuper i fjorden. Dette er imidlertid forbundet med fare fordi breene kalver og kan føre til skader fra fallende is eller flodbølger. Sysselmesteren informerer derfor om at fartøy bør holde flere hundre meters avstand fra alle brefronter.

Ren dumskap

Filmen har blitt sett over 50 tusen ganger i løpet av noen få dager. Den har også fått over 300 kommentarer. Flere reagerer på farene de har utsatt seg for. En har skrevet at videoen er en advarsel om ting du ikke bør gjøre mens du seiler. En annen har skrevet at oppførselen viser ren dumskap. Det er også svært mange positive kommentarer som mener filmen er bra og at de selv bør få bestemme hvilke farer de vil utsette seg for. Det er også forslag til hva annet de kunne ha gjort da de var helt inntil isfjellet som for eksempel dykke eller isklatre.

For Sam Holmes er de kritiske kommentarene antagelig uvant. Hans vanlige videoer viser hvordan han med en positiv holdning og kreative tekniske løsninger kan seile langt med enkle midler. Han har over 150 tusen abonnenter på Youtube.

FARLIG: Båtene går opp mot en isbre for å skaffe isbiter til drinker.

.

Artikkelforfatter: Jon Espen Skogdalen

Jon Espen Skogdalen begynte å seile i voksen alder. Første båt var en Maxi Mixer tilpasset regattaseiling. Overrigget, og med lensetakler og laminatseil ble det en bratt læringskurve. I dag seiler han en Ovni 395 med base i Trondheim. Båten blir brukt hele året. Skogdalen har skrevet flere nyhetsaker for SEILmagasinet i sommer.