Greenpeace med nytt seilskip

Miljøorganisasjonen Greenpeace er kjent for sine kampanjer på havet. Nå feires 40-års jubileet med et nytt seilskip, «Rainbow Warrior».

Publisert Sist oppdatert

Greenpeace kan i år se tilbake på 40 års virksomhet. Mye av organisasjonens innsats i disse årene har foregått på havet, med angrep på alt fra hvalfangst til cruisevirksomhet. Ikke minst har angrepene vært rettet mot norske interesser.

For 25 år siden senket det franske sjøforsvaret Greenpeace’ første skip ved New Zealand. Nybygget i år har hentet navnet fra det første, men nå dreier det seg om et meget moderne og skreddersydd fartøy som kan operere over hele verden, hovedsakelig under seil. Skipet har alt det siste i moderne miljøteknikk om bord. Det er plass til 32 personer, de fleste av dem forskere.

Av spesiell interesse for seilere er fartøyets nye og uvanlige rigg: To «A-master» rager vel 50 meter høyt. Mastene er festet til rekka på begge sider. Seilføringen er hele 1.288 kvm, med fem rulleseil, fordelt på mesan, to stagseil og fokk. Båten er 57,92 m lang, 11,3 m bred og stikker 5,15 m. Deplasementet er 838 tonn.   Mer informasjon: anewwarrior.greenpeace.org