NORSK SEILSPORTSLIGA

KAMP OM GULLET: Kampen om gullet i eliteserien vil først og fremst stå mellom Åsgårdstrand (blå baug) og Tønsberg Seilforening (gul baug).

Vestfold-oppgjør om seieren i seilsportsligaen

Siste runde av seilsportsligaen foregår kommende helg og kampen om gullet ser ut til å bli et rent Vestfold-oppgjør.

Publisert Sist oppdatert

Åsgårdstrand Seilforening har en betryggende ledelse på seks poeng på Tønsberg Seilforening når Norsk Seilsportsligas elitedivisjon skal avgjøres kommende helg i Trondheim. Men farvannet som ligger foran Vestfold-laget er likevel ikke så trygt som det kan se ut for. Det fins skjær i sjøen.

For det første skal det seiles på en ukjent bane i Trondheim under det yr.no varsler til å kunne bli lette vindforhold – noe som alltid er utfordrende og som kan ha et snev av sjansepill over seg. Et annet skjær i sjøen er at Åsgårdstrands ledelse kan reduseres til kun fire poeng: 

Har appellert avgjørelse

HAR APPELLERT: Jostein Aker har appellert straffe-avgjørelsen i Arendal da laget ikke hadde reglementerte drakter.

I den tredje serierunden i Arendal ble Tønsberg Seilforenings lag straffet for ikke å ha brukt reglementerte drakter. Det fratok laget seieren, som i stedet gikk til Åsgårdstrand-laget. Tønsberg Seilforening har nå appellert avgjørelsen.

– Appellen vil bli behandlet før den gjenstående serierunden i Trondheim, sier generalsekretær i Norges Seilforbund, Per Christian Bordal.

Blir appellen tatt til følge, vil Tønsberg og Åsgårdstrand bytte plass i Arendal-runden, noe som betyr at Ågårdstrand-lagets ledelse vil være redusert fra seks til fire poeng når de to Vestfold-lagene møtes til avgjørende dyst i Trondheim.

Rutinerte kapteiner

Åsgårdstrand Seilforening stiller som vanlig med Jostein Grødem som kaptein for laget, og denne gangen har han med seg Trym Markussen, som i likhet med Grødem har seilt alle de tre tidligere serierundene. Laget suppleres med Karen Kristoffersen, Torbjørn Lunde og Andrea Haug Rolstad – alle med solid ligaseiling-erfaring.

Tønsberg Seilforening har Jostein Frederick Aker som kaptein. Han styrte Tønsberg-laget til det som kan ha vært en seier i Arendal. Jørgen Smith-Meyer som var med ham der, er også med i Trondheim. I tillegg har laget tre unge debutanter i liga-sammenheng; Mathilde Bregner Robertstad, Marie Jacobsen Lepperød og Ida-Linn Vittersø.

Åsgårdstrand og Tønsberg Seilforening har et forsprang til de øvrige lagene i eliteserien, og mye tyder på at et av de to lagene vil ligge på toppen av eliteserie-tabellen når seilasene i Trondheim er unnagjort. Begge lag har dessuten så godt som billetten i lomma når det gjelder å kvalifisere seg til Sailing Champions League i 2020. De fire beste lagene i eliteserien er kvalifisert for en plass i denne gjeve ligaen.

Kamp om Europa-billetter

De øvrige lagene som ligger an til å få seg en tur til Europa, er Askøy Seilforening, BI Athletics og Arendals Seilforening. Også Grimstad Seilforening er innen rekkevidde til å kunne klare det, mens sjansen blir mer teoretisk for foreningene som følger etter: Larvik, Ran og Ålesund.

KAMP OM EUROPABILLETT: Askøy Seilforening seiler for en plass i Sailing Champions League.

Stian Soltvedt stiller som han har gjort i de tre andre rundene som kaptein for Askøy-laget. Med seg har han Torstein Hellebust, Anne Sophie Hansen og Karl Emil Haugen.

– De har alle erfaring med den spesielle formen for seiling som ligaseiling er, så vi føler oss godt forberedt, selv om vi ikke har seilt med akkurat denne mannskapskombinasjonen før, sier Soltvedt.

BI-studentene stiller med et lag der alle har vært med i tidligere runder. Alexander Hvam er kaptein på laget, som ellers består av Vegard Sandnes Larsen, Emilie Altmann, Anette Heldal og Tim Federspiel.

Arendals Seilforening akter heller ikke å gi ved dørene og har Petter Mørland Pedersen og Jon Aksel Mortensen på laget sammen med Laila Cecilie Vevstad of Fredrik Dukan.

Overraskende nedrykksstrid

I den andre enden av tabellen blir det kamp om å unngå nedrykk. Til manges overraskelse ligger de to siste årenes vinnere av eliteserien, Risør Seilforening og Moss Seilforening, an til å rykke ned i 1. divisjon. På utsatt plass ligger også KNS, mens Bodø Seilforening er det fjerde laget som før siste runde står i fare for å rykke ned.

Risør Seilforening ligger aller nederst, men stiller med Mads og Tomas Mathisen i spissen for laget sitt sammen med Morten Røisland og Benedicte Jensen. Laget er nesten identisk med laget som vant eliteserien i 2018, men det skal nesten et under til om tvillingene og mannskapet deres klarer å forhindre Risør Seilforening fra å rykke ned. Da må Risør vinne og Brevik Seilforening ende sist. Brevik er den eneste foreningen over nedrykksstreken de kan ta igjen.

Også for Moss ser det mørkt ut med tanke på et videre liv i eliteserien. Laget må helst vinne og under ingen omstendighet bli dårligere enn nummer fire, og igjen er det Brevik-seilerne som ligger utsatt til om de i dette tilfellet havner på 12. plass eller dårligere. Moss Seilforening må sette sin lit til NSFs generalsekretær Per Christian Bordal og barna hans. For foreningen er representer med et rent familielag: Per Christian, Herman, Henrik og Marie Bordal.

Flere kan bli trukket inn

Bodø stiller med sitt alle mest erfarne liga-lag som består av Kai Linde, Theo Byberg, Roar Wiik og Tobias Juul Johnsen, og de må heve seg opp fra sine tidligere 13. og to 12. plasser om de skal ha mulighet for å overleve og få nok en sesong i eliteserien.

I SUMPA: KNS er en av seilforeningene som må kjempe hardt for å unngå nedrykk til 1. divisjon.

KNS er også nede i «sumpa» og må heve seg noen hakk for å komme på riktig side av streken. Seilerne som har fått denne oppgaven, er Marie Lothe, Helene Gjerde, Halvor Albjerk Hamran og Eline Norum Snerlebakken. Alle har flere runder med ligaseiling i erfaringsryggsekken og vet hva som må til.

To poeng foran KNS ligger Brevik, som stiller med et lag som ligner mye på laget de hadde i 1. runde i Oslo da de ble nummer 11. Der var det lette forhold, og lette forhold kan det som sagt også bli i Trondheim. Jørn Fougner, Ole Martin Lunde Lidal, Thomas Henrik Reistad og Ragnar Spilling seiler for Brevik.

Florø, Ålesund, Ran og Larvik skal imidlertid ikke føle seg altfor trygge for ikke å bli trukket inn i nedrykksstriden dersom de har dårlige dager i Trondheim.

Det blir en spennende avslutning i begge ender av eliteserietabellen!

Tre opprykksfavoritter 

I 1. divisjon ser det ut til å være tre lag som har stø kurs mot eliteserien i 2020. Det er den nystiftede foreningen Oslofjorden Seilklubb, som jo har liga-seiling som sitt fokusområde, NTNUI Seiling og Nesodden Seilforening. Rykker NTNUI opp, blir det to studentlag i eliteserien i 2020.

KAN SMILE: NTNU-studentene vil trolig kunne smile etter endt serierunde i Trondheim. De ligger godt an til å sikre seg en plass i eliteserien i 2020.

Kampen om den fjerde og siste opprykksplassen vil først og fremst stå mellom Oslo Seilforening og Lillesand Seilforening, og unge Thomas Frigstad som er kaptein for Lillesand-laget, får en tøff utfordring. Oslo Seilforening stiller med den gamle ringreven Geir Victor Svendsen i skipperrollen. Men å seile J/70 er noe helt annet enn å seile Express eller Snipe– det skal seiles først!

Asker, Molde og Trondhjems Seilforening kan også være med i opprykkskampen i et heldig øyeblikk, men da bør de nok være blant de tre beste i denne serierunden om de skal ha noe håp.

Ett lag slipper unna 

I bunnen av 1. divisjon-tabellen har fire lag skilt seg ut, men et av lagene kan få en gavepakke fordi Horten Seilforening, som ligger over streken, ikke stiller lag i Trondheim. Dermed vil de være temmelig sikre på å rykke ut av 1. divisjon og må møte til kvalifisering til neste år om de ønsker å forsøke å komme inn igjen.

De fire lagene som først og fremst skal kjempe om å ta den plassen som Horten gir fra seg uten kamp, er Kragerø, Soon, Ulstein og Malvik & Stjørdal Seilforening. Over dem igjen er det først og fremst Sandefjord og Bundefjorden som skal føle seg mest uttrygge med tanke på å unngå kvalifisering.

– Mye tyder på at kvalifiseringen til neste år kan bli atskillig tøffere enn den har vært tidligere om årene. Flere lag har meldt sin interesse. Ikke minst er flere studentlag interesserte, så i år blir det nok ekstra viktig å unngå en nedrykksplass, sier Magnus Hedemark i SailLogic.

Se liga-tabellen for 1. divisjon

Studentene skal for øvrig ha sitt studentmesterskap i Trondheim helgen etter seilsportsligaen etter det samme formatet og i de samme båeten som i ligaen. Hele 15 lag er påmeldt.

Følg ligaen direkte

Ligaseilasene i Trondheim blir arrangert rett utenfor Skansen supplert med speakertjeneste, men de kan også følges direkte på Facebook begge dager fra kl 13.  Resultatutviklingen fra seilas til seilas og  hvordan de foregår i et grafisk format for både eliteserien og 1. divisjon kan man følge direkte på SAP Sailing Analytics.

Samtidig med seilsportsligaen vil også den store festivalen for havet, Passion for Ocean, finne sted lørdag 7. september, så det blir folksomt på de kanter av Trondheim kommende helg. Norges Seilforbund og seilsportsligaen fronter igjennom sine aktiviteter den FN-initierte kampanjen «Clean Seas – turn the tide on plastic» og sin egen, nasjonale kampanje «Hold havet rent», og i Trondheim samarbeider festivalen og seilsportsligaen om å rette fokus mot forsøpling av havet og bruk av plast. 

Les også: Rent hav skal bli alle seileres fanesak