Norsk Seilsportsliga

ISLA: President i ISLA er Peter Wolsing (DK). Visepresident er Roberto Emanuele Felice (ITA) og kasserer er Edward Russo (FRA).
ISLA: President i ISLA er Peter Wolsing (DK). Visepresident er Roberto Emanuele Felice (ITA) og kasserer er Edward Russo (FRA).

Nå blir det felles regler i alle land

ISLA – International Sailing League Association – møttes i København for å definere et sett felles regler for alle seilsportsligaene i de ulike landene.

Publisert Sist oppdatert

Norsk Seilsportsliga er basert på et konsept som ble født i Tyskland i 2013. Kort etter tok ideen turen over grensen til Danmark, og i de siste to-tre årene er det etablert seilsportsligaer i mange andre europeiske land. Det er grunnleggende snakk om en konkurranse mellom seilforeningslag, og i de fleste landene har man valgt å konkurrere i J/70.

De fire beste seilforeningene i hvert lands seilsportsliga kvalifiseres til Champions League. Kvalifikasjonen ser litt annerledes ut i år og fungerer slik:

De fire lagene fra hvert land blir plassert i to kvalifiseringsforløp – to lag i hver. De 15 beste lagene fra hver av disse kvalifiseringene går videre til finalen, uansett hvilket land eller seilforening de representerer.

Fire norske foreninger

Det betyr at de fire beste seilforeningene i 1. divisjon fra 2016-sesongen har kvalifisert til Champions League, og trekningen når det gjelder hvor de skal seile, har allerede funnet sted.

Først ut er Arendals Seilforening og Åsgårdstrand Seilforening, som skal kjempe om en plass i finalen i St. Petersburg i Russland fra 11. til 13. august. Ran Seilforening og KNS skal kjempe om sine plasser i St. Morits i Sveits fra 1. til 3. september.

De 15 beste lagene kommer til Champions League-finalen, som går på Sardinia i Italia 22.–24. september.

[Artikkelen fortsetter under illustrasjonen]

KVALIFISERING: Dette er prinsippet for kvalifiseringen til Champions League. Wild Card-ene vil bli gitt til ligaer som er under etablering.
KVALIFISERING: Dette er prinsippet for kvalifiseringen til Champions League. Wild Card-ene vil bli gitt til ligaer som er under etablering.

Muligheter for en nordisk league

– På skandinavisk plan har vi også tanker om å lage en nordisk liga etter mønster fra Champions League for de nest beste lagene – det vil si de lagene som er nærmest de som ikke kvalifiserer seg til dit. Det kan komme i 2018. Vi skal diskutere det på Skandinavisk Seilforbunds årsmøte i Estland i april, forteller Espen Guttormsen i Norges Seilforbund.

Seilsportsligaen i Norge skal for øvrig ha sitt «årsmøte» fredag 24. mars på Lillestrøm – dagen før seiltinget åpner.

Formater, media og økonomi

ISLA er en forholdsvis ny paraplyorganisasjon for alle seilsportsligaene, og 25. februar møttes deltagerlandene til den årlige konferansen – i år i København.

– Misjonen til ISLA er å skape et rammeverk for en god utvikling fremover, og finne frem til noen brukbare felles regler – lage en slags manual for hvordan seilsportsligaen skal gjennomføres, sier Magnus Hedemark, prosjektleder i seilsportsligaen.

– Det behøver ikke å gjøres helt likt på alle områder, men det er en fordel hvis vi har felles regler for selve formatet. Dessuten handler det om å finne en plass til konseptet i World Sailing, og ikke minst skape grunnlag for en bedre økonomi.

Gjør det bra i Norge

Catharina Frostad i Sail Logic deltok også på konferansen i København.

– Vi diskuterte seilasformater, medier og PR, samt hvordan vi kan skape en sunn økonomi gjennom sponsorater og kommersielle samarbeidspartnere, forteller Frostad.

– Å utveksle erfaringer og synspunkter er jo alltid nyttig, og vi tar flere gode ideer med oss hjem. Konferansen ble egentlig også en bekreftelse på at det vi har gjort så langt i Norge er bra. Samarbeidet med SAP er en hjørnesten for ISLA, og under konferansen fikk vi høre at den modellen vi har utviklet sammen med SAP i Norge, er noe man ser på med interesse flere andre steder, også internt i SAP-organisasjonen.

– SAP har globalt definert seiling som sin markedskanal, og programvaren Sailing Analytics som benyttes i seilsportsligaen, er ikke noen programvare de selger, men det er et show case for hva SAP holder på med. At det blir lagt merke til internasjonalt hvordan vi har forvaltet dette sammen med SAPs nasjonale kontor her i Norge, er vi stolte av, sier Magnus Hedemark.

– At de sier: «Look to Norway» er stas, og det viser at det går an å få til kommeriselle suksesshistorier sammen med seilere også i Norge, konkluderer han.

For øyeblikket har 14 europeiske land startet en seilsportsliga, og flere er på vei. I USA er det også tatt skritt for å skape en liga.