Norsk Seilsportsliga I Larvik: Eliteserien

I TET: Brevik Seilforening anført av Dag Usterud leder før runden i Larvik. Men vil de lede også etter runden?
I TET: Brevik Seilforening anført av Dag Usterud leder før runden i Larvik. Men vil de lede også etter runden?

Spennende og åpen serierunde

Det er slett ikke lett å peke ut noen klare vinnerfavoritter til den tredje seilsportsliga-runden i Larvik kommende helg. Brevik Seilforening skal ikke føle seg for trygge der de ligger i têt før runden starter.

Publisert Sist oppdatert

Med seier i den første runden i Bodø og annenplass i Molde ligger Brevik Seilforening i têt med sine tre poeng før den tredje runden i Larvik lørdag og søndag (11. og 12. august). Breviks lag er identisk med laget de har hatt i de to første rundene, hvilket vil si at Dag Usterud sitter til rors med Oscar Widestam, Ole Martin Lunde Lidal og Nils Petter Hovemoen jobbende foran seg. 

Med to ligarunder i ryggmargen er laget blitt godt samkjørt og stiller i Larvik som en av favorittene.

Men de har mange utfordrere.

Se hvem som seiler på hvilke lag.

Stiller trolig med samme lag

Risør Seilforening knep seieren i den andre serierunden i Molde og de stiller etter sigende også med det samme laget som de har hatt i de to første rundene med 49er-seilerne Mads og Tomas Mathisen i spissen. De tok en 4. plass i den første runden og ligger på 2. plass etter to serierunder. Det gjør også dem til naturlige kandidater til en topp-plassering i Larvik.

REPRISE? Risør vant i Molde, men vil laget kunne gjenta bedriften i Larvik?
REPRISE? Risør vant i Molde, men vil laget kunne gjenta bedriften i Larvik?

Slipper juniorene til

Moss Seilforening, som ligger på 3. plass etter to runder, stiller med et nesten helt nytt lag. Eneste gjenganger er Karl-Einar Jensen som skal lede et lag som består av unge 29er-seilere i lørdagens seilaser, mens Per Christian Bordal overtar Jensens rolle i søndagens seilaser.

I den absolutte topp-kampen i eliteserien gjør dette at man må sette et aldri så lite usikkert utropstegn ved laget fra Moss.

Vil de snu trenden?

Ran Seilforening innehar etter to runder den siste og gjeve plassen som gir adgang til å seile i Sailing Champions League i 2019. Foreningen stiller med et solid og erfarent lag der Leif Kristian Garvik og Alexander Dahl Høgheim begge har deltatt i de to foregående rundene.

Ran Seilforening har sjelden gjennomført en dårlig serierunde, men 7. plassen i Molde er noe av det svakere de har på rullebladet. I den første runden ble de nummer to. Spørsmålet er om de vil snu eller fortsette en nedadgående trend?

Hva lærte de i St. Petersburg?

Tønsberg Seilforening, som ligger på 5. plass etter to runder, har som filosofi at mange unge seilere skal få prøve seg i seilsportsligaen, og denne gangen er det kun Jacob Undrum og Jørgen Smith-Meyer som har deltatt tidligere. De to øvrige på laget er debutanter.

Tønsberg-seilerne fikk nylig kjenne på det internasjonale nivået innen ligaseiling da de deltok i den andre semifinalen til Sailing Champions League i St. Petersburg, noe de trolig har lært mye av. Om det holder til å kjempe i teten i denne ligarunden, må det dog stilles et lite spørsmålstegn ved.

Ønsker seg til Europa

6. plassen i seilsportsligaen innehas av hjemmelaget Larvik, som etter mange 5. og 6. plasser har en klar og uttalt ambisjon om å komme blant de fire beste etter endt sesong. Foreningen stiller med sitt beste lag som består av H-båt-laget som nylig ble norgesmestre og beste norske lag i VM i Sandefjord i begynnelsen av august. Lagets kjerne består av Lars Nilsen, Atle Dreng og Sverre Dreng Hopen, mens Hans Gaarder er fjerdemann på laget.

H-båt-seilerne deltok også i den første runden i Bodø der de ble nummer syv. De må med andre ord heve seg på hjemmebane om de skal bidra til at Larvik Seilforening får en billett til Europa.

En uvant plassering

ERFAREN: Karen Kristoffersen er en av flere erfarne seilere på Åsgårdstrand-laget.
ERFAREN: Karen Kristoffersen er en av flere erfarne seilere på Åsgårdstrand-laget.

Åsgårdstrand Seilforening ligger på en uvant svak 7. plass. Foreningen kvalifiserte seg nylig som det eneste norske laget som får seile finalen i Sailing Champions League i St. Moritz. De kommer til Larvik og er varme i trøya etter semifinaleseiling i St. Petersburg, og ønsker helt opplagt å klatre oppover på ligatabellen.

Jostein Grødem er som alltid rormann, og store deler av laget i Larvik er svært erfarent. men de har med seg en sesong-debutant til Larvik.

Hva har treningen ført til?

Et erfarent lag stiller også Grimstad Seilforening med. Foreningen satser på ligaseiling, trener mye og har ambisjoner om å heve seg fra å være et middelhavsfarer-lag i eliteserien til å kunne være med å kjempe i toppen. Unge August Austefjord og «gamle» Lars Ingeberg er med i sin tredje serierunde i Larvik. I Molde hadde de litt stang ut i sin seiling og endte på 11. plass, noe de helt sikkert ønsker å revansjere.

3. GANG: August Austefjord er med på Grimstads lag for 3. gang.
3. GANG: August Austefjord er med på Grimstads lag for 3. gang.

– Det er bare å reise hjem for å trene mer, sa Lars Ingeberg etter runden i Molde.

I Larvik vil vi få se hva treningen har resultert i.

Nytt lag, men holder det?

KNS deltok ikke i den første runden i Bodø, men Anette Melsom Myhre førte foreningslaget til en pen 4. plass i Molde – noe som resulterte i at KNS nå ligger på en 9. plass.

KNS stiller denne gangen med et nytt lag anført av svært erfarne Terje Wang. Om det holder til at laget kan hevde seg helt i teten, vil bli spennende å se.

Mange av lagene og seilerne begynner å få spesifikk erfaring med ligaseiling og seiling i J/70, noe som har bidratt til at nivået i eliteserien har hevet seg atskillige hakk fra Norsk Seilsportsliga startet for to år siden.

Så spørsmålet er hva en «hot shot» som Terje Wang har å stille mot seilere som etter hvert er blitt spesialister på ligaseiling? Kun Andreas Myrvold på KNS-laget har vært med tidligere i år.

Vil klore seg fast

Askøy Seilforening rykket opp fra 1. divisjon til årets sesong, og to ligarunder ligger de an til å kunne beholde plassen i den øverste divisjonen. De ligger på 10. plass etter to runder. Til Larvik kommer de med nesten identisk lag som de hadde i Molde. Stian Soltvedt, Torstein Hellebust og Thomas Hunstad er med videre, mens Tina Kutti er ny på laget. 

I Molde seilte laget inn til en 9. plass.

Kjemper mot nedrykksspøkelset

Den siste plassen over nedrykksstreken innehas av Trondhjems Seilforening. De kommer med et helt nytt lag i forhold til hvem som representerte foreningen i Molde og stiller blant annet med Erik Christensen og Leiv Igor Devold. De var med på den 1. runden i Bodø, de Trondhjems Seilforening ble nummer ni. De to andre på laget er debutanter. 

Med de lagene som stiller til start i Larvik, skal det trolig bli tøft for Trondhjems-seilerne om de ikke også etter runden i Larvik vil befinne seg i nedrykksstriden.

Jevn nedrykksstrid

De fire foreningene under streken er Bundefjorden, Nesodden, Hurum og Arendal. Arendals Seilforening stilte ikke til start i Bodø og endte sist i Molde, men til Larvik-runden har de forsterket laget voldsomt med blant annet Carsten Hopstock og Bjørn Mørland Pedersen. Det vil trolig gjøre at laget blir å regne med og ende i øvre halvdel i Larvik, men om det blir godt nok til å bringe Arendals Seilforening over streken, blir spennende å se. Det er åtte poeng opp til en plass over en av de fire nedrykksplassene. 

MOT VEGGEN: Nils melsom Kristensen leder et Hurum-lag som kjemper litt med ryggen mot veggen.
MOT VEGGEN: Nils melsom Kristensen leder et Hurum-lag som kjemper litt med ryggen mot veggen.

Bundefjorden Seilforening stiller også med et forsterket lag der veteraner som Morten Aagaard, Erik Kristiansen og Jørgen Fremstad skal backe unge Aron Heimonen, som har fått skipper-rollen. Det kan bringe foreningen over nedrykksstreken. Før runden er foreningen best av de fire som ligger utsatt til.

Hurum Seilforening stiller med erfarne seilere som har deltatt før anført av av Nils Melsom Kristensen. Ny på laget er Henrik Terjesen.

Nesodden Seilforening er i likhet med Tønsberg en forening som slipper til mange seilere i seilsportsligaen, og til Larvik kommer de med et lag som kun består av seilere som ikke har deltatt tidligere i år. Henrik Bucher er skipper.

Hvordan vil det gå i Larvik?

Skal man tippe et utfall av Larvik-runden, må tipsene bli omtrent noe slik.

De sterkeste kandidatene til å kjempe blant de fem beste i Larvik, er trolig Brevik, Risør, Åsgårdstrand, Larvik og Ran.

De fem i midten kan bli Arendal, Moss, Grimstad, KNS og Askøy.

Kampen i den nedre enden av tabellen vil da følgelig stå mellom Tønsberg, Trondhjem, Hurum, Bundefjorden, Nesodden .

Og så er det jo opp til lagene selv å gjøre disse tipsene til skamme!