LEDER: Med sin Grand Soleil 43 har Håkon og Christian Hjorthøy inntatt ledelsen om å kunne bli Årets shorthanded-seiler.
LEDER: Med sin Grand Soleil 43 har Håkon og Christian Hjorthøy inntatt ledelsen om å kunne bli Årets shorthanded-seiler.

Årets shorthanded-seiler: Asker-seilere i têt

De måtte «ta til takke med» sølv i NM, men jevnhet i toppen har likevel ført brødrene Håkon og Christian Hjorthøy fra Asker til topps i konkurransen om å bli Årets shorthanded-seiler 2022. Foreløpig.

Publisert Sist oppdatert

Årets fire beste resultater teller når det gjelder kåringen av Årets shorthanded-seiler, og med andreplasser i NM, Færderseilasen og Skagen Race samt seier i Oslofjorden Rundt har de to seilerne fra Asker inntatt ledelsen på listen over årets beste shorthanded-seilere.

Fjorårets vinner av tittelen, Tim Sandberg fra Tønsberg, ledet ved forrige oppdatering og hadde sjansen til å øke ledelsen under årets VM, som med vekttall 1,5 ville kunne ha gitt ham solid poenguttelling. Men 11. plassen han og Sigmund Andre Hertzberg (Tønsberg) fikk der, ga ikke Tim nok poeng til at han kunne forbedre poengsummen som han allerede hadde. Nå ligger han nesten 65 poeng bak Hjorthøy-brødrene, som til nå har erobret 357,4 poeng i år.

Bak Tim følger årets norgesmestre i shorthanded-seiling, Øyvind og Morten Knudsen fra Moss, og deretter kommer Marius Løken fra Røyken og Truls Haug fra Soon som fikk en 7. plass i nylig avsluttede VM i Stockholm.

Første del av sesongen er nå avsluttet, og nå må først og fremst Hjorthøy-brødrene forsvare sine plasser mot de øvrige seilerne. Størst trussel for dem utgjør Morten og Øyvind Knudsen. Deres poengsum på 289 poeng er satt sammen av tre resultater, hvilket betyr at de for eksempel med en 1., 2. eller 3. plass i en av høstens vektor 1-regattaer vil gi dem poeng nok til å passere de to som ligger i têt.

Også Marius Løken og Truls Haug har kun tre poenggivende regattaer i år. Det har gitt dem 283,35 poeng, og med 1. eller 2. plass i en vektor 1-regatta i høst, vil også de kunne passere Håkon og Christian Hjorthøy. Tim Sandbergs poensum på 294,7 poeng består av fire resultater, og det betyr at han må forbedre sin dårligste poengsum, som er 38,4, for å kunne ta innpå eller passere de to som leder.

Hjorthøy-brødrenes dårligste poengsum som de er avhengig av å forbedre dersom de skal øke poengsummen sin, er 75 poeng. Så for dem er det kun topp-plasseringer i høstens regattaer som gjelder.

Det tegner til å bli en spennende kamp i høstens regattaer i konkurransen om å bli Årets shorthanded-seiler!

Se hele listen over årets shorthanded-seilere.

Ledelsen reduseres

Fortsatt ligger Yngve Lønmo fra Hurum solid på topp på SEILmagasinet shorthanded-ranking, men poengforspranget hans blir mindre og mindre. På denne listen teller alle årets resultater, samt resultatene i 2021, 2020 og 2019 med henholdsvis 75, 50 og 25 prosents verdi.

Takket være deltagelse i mange regattaer i år, begynner Tim Sandberg nå å komme på skuddhold av Yngve, og han er nå 184 poeng bak. Det skal ennå seiles svært godt for å ta igjen disse poengene, for også Yngve Lønmo er en ivrig og god seiler som har sjansen til å plukke mange poeng i høstens regattaer. Han vil garantert forsvare seg med nebb og klør!

Harald Walder fra Bærum er nummer tre på listen, og også han er av samme kategori som de to foran: en ivrig og god seiler. Det er åpenbart suksess-oppskriften for å komme høyt på shorthanded-rankingen.

Bak de tre i føringen nærmer et kobbel av seilere seg, og det er små sprang mellom poengsummene deres. Det betyr at ingen kan føle seg trygge på å beholde posisjonen sin i løpet av høsten.

Se hele rankingen

Klart for lederskifte?

Christine Walder fra Bærum er fortsatt beste dame på SEILmagasinet shorthanded-ranking, men nå er ledelsen hennes skrumpet inn til fem fattige poeng. Bente Vikenes fra Asker fikk en 5. plass i nylig gjennomførte Kaupangleden, og med det rykket hun helt opp i ryggen på Christine, som ikke har kunnet seile i år på grunn av en skade. De to innehar nå totalt 20. og 21. plass på rankingen.

Bakfra kommer også Elise Lehre fra Frognerkilen. Også hun var med i Kaupangleden og fikk en 4. plass der. Hun er nummer 28. totalt nå. Dersom ikke Christine får begynt å seile igjen, er det nok bare et tidsspørsmål før hun blir detronisert på rankingen.

I alt er det nå 11 damer blant de 100 høyest rankede shorthanded-seilerne:

 1. Christine Walder Bærum (20)
 2. Bente Vikenes, Asker (21)
 3. Elise Lehre, Frognerkilen (28)
 4. Karen Drange, Os (44)
 5. Gina Lillemork Nilsen, Drøbaksund (48)
 6. Anette Melsom Myhre, Oslofjorden (49)
 7. Charlotta Jonsson, Asker (68)
 8. Hege Sandven, Ullern (71)
 9. Gry Hunstad, Askøy (84)
 10. Nina Rosenlund, Ran (90)
 11. Eira Naustvik, Hurum (92)

Når det gjelder kampen om å bli årets beste kvinnelige shorthanded-seiler, er det Hege Sandven som har lagt seg øverst på den listen. Med seier i Færderseilasen og 2. plass i Kaupangleden har hun scoret gode 164 poeng til nå. Hun har med andre ord to seilaser til som vil kunne gi ren påplussing på poengsummen. Hun har med andre ord et godt utgangspunkt for å kunne erobre dame-tittelen i år.

Bak henne følger Karen Drange fra Os og Charlotta Jonsson fra Asker.

På listen over åretsshorthanded-seiler er damene markert i rødt.

Asker-seilerne best hittil

Når det gjelder posisjonen som Årets shorthanded-forening, er det Asker Seilforening som har kapret plassen øverst på listen – så langt. Etter den siste oppdateringen rett før St. Hans har foreningen trygget ledelsen. Asker-seilerne har nå vel 260 poengs ledelse på Ran Seilforening, som har passert Bærum og nå er oppe på 2. plass. Asker Seilforening er med sine 1147,80 poeng den eneste foreningen som har passert 1000-grensen.

Tønsberg Seilforening har siden forrige oppdatering fått moblisert fullt lag; det vil si at foreningen har minst seks seilere som har tatt rankingpoeng i år. Og med fullt lag føk foreningen rett inn på 4. plass – ikke minst takket være storscorerne Tim Sandberg og Sigmund Andre Hertzbergs mange poeng.

Med Kaupangleden fikk også mange av arrangørforeningen Larviks seilere prøvd seg med shorthanded-seiling i år, og med fullt lag også for denne Vestfold-foreningen, seilte de seg rett inn på 6. plass. Et NM i hjemlige trakter hadde også positiv effekt på Gandsfjord Seilforenings plassering. NM-resultatene til foreningens seilere resulterte i et solid hopp fra 11. til 5. plass.

Og når det gjelder å gjøre et godt innhopp på denne foreningslisten, ligger også Frognerkilen Seilforening godt an. Foreningen må imidlertid moblisere en seiler til i høstens regattaer, for å få fullt lag.

Fredrikstad, Ullern og Stord Seilforening mangler to seilere for å komme med på listen over Årets shorthanded-forening, som nå teller 17 seilforeninger.

Se hele listen over Årets shorthanded-forening

Tønsberg haler innpå

Når det gjelder den løpende foreningsrankingen, ligger Bærum Seilforening fortsatt i têt, men Tønsberg Seilforening knapper stadig inn på forspranget. Foreningen passerte Hurum Seilforening ved denne oppdateringen og ligger nå nærmest ledende Bærum.

Bak Hurum nærmer Asker Seilforening seg, mens takket være NM-innsatsen til Morten og Øyvind Knudsen har Moss avansert fra 7. til 5. plass. Av andre foreninger som har hatt solid fremgang, er Gandsfjord som har jumpet fra 20. til 14. plass, og Larvik som nå er nummer 19 etter å ha ligget på 25. plass forrige gang.

Et lite utropstegn – eller kanskje et spørsmålstegn – er det verdt å sette ved Norges største seilforening, KNS, som ved denne oppdateringen falt fra 16. til 18. plass på foreningsrankingen. Individuelt har foreningen ingen seilere blant de 60 beste på rankingen og kun to seilere er blant de 100 beste.

Shorthanded-seiling synes ikke å være det store blant KNS’ 4000 medlemmer.

Se hele foreningsrankingen

Ingen nye blant de 25 beste

Ingen seilere klarte å seile seg inn blant de 25 beste i denne oppdateringen av SEILmagasinet shorthanded-ranking. Det er andre oppdatering på rad hvor dette skjer, noe som tyder på at seilerne i toppen forsvarer plasseringene sine godt.

Inn blant de 50 beste er det tre nykommere, mens syv seilere har sprengt seg vei inn blant de hundre beste.

Opprykk til de 50 beste:

 • Emil Moholt, Tønsberg – fra 57. til 40. plass
 • Steffen Skjønberg, Bærum – fra 56. til 43. plass
 • Terje Rise, Seilforeningen 1928 – fra 52. til 47. plass

Opprykk til de 100 beste:

 • Terje Gilje Sørnes, Gandsfjord – fra 172. til 60. plass
 • Hege Sandven, Ullern – fra 104. til 71. plass
 • Bård Singstad, Ran – fra 101. til 77. plass
 • Kristian Andreasen, Gandsfjord – fra 135. til 78. plass
 • Nils Bøe, Gandsfjord – fra 147. til 85. plass
 • Bjarte Løchen , Larvik – fra 167. til 88. plass
 • Marius Frenvik Odberg, Larvik – fra 138. til 98. plass