I MENGDEN: Om du ikke er blant de beste og bare deltar i lokale regattaer, er det ikke lett å stikke seg frem på shorthanded-rankingen. Det har vi forsøkt å bøte litt på.
I MENGDEN: Om du ikke er blant de beste og bare deltar i lokale regattaer, er det ikke lett å stikke seg frem på shorthanded-rankingen. Det har vi forsøkt å bøte litt på.

Shorthanded-nyhet: Hvem er best på de lange og korte banene?

I snart 20 år har SEILmagasinet rangert shorthanded-seilerne i et fire års perspektiv. I tillegg er Årets shorthanded-seiler blitt utropt innen hver sesong. Nå kommer det to nye lister.

Publisert

Shorthanded-rankingen har skapt et stort engasjement i shorthanded-miljøet i Norge. Den overordnete ranking-listen, «SEILmagasinet shorthanded-ranking» og oversikten over hvilke seilere som er best i inneværende sesong, «Årets shorthanded-seiler», studeres nøye. Det merkes, for er det blitt gjort en feil, går det ikke lange stunden før det ramler inn med e-poster om at noe galt må ha skjedd. Og det er gøy med et så stort engasjement!

Ofte er det imidlertid de samme navnene som fremheves og som topper oversiktene. Det er gjerne de som satser hardest og mest seriøst på shorthanded-seiling, og de som investerer både tid og penger på å nå til topps. Dette er ikke minst blitt aktualisert i år med EM i Danmark og et kommende VM i Norge til neste år. Og all ære til dem for det – det er moro å følge deres progresjon på regattabanen.

Ranking på korte og lange baner

Men hva med «sliterne» og «grasrota» – den jevne shorthanded-seileren som deltar lokalt, og som gjerne deltar helg etter helg? De fleste får aldri samlet poeng nok til å bli synlige på de fremste sidene på noen av rankinglistene.

For å forsøke å bøte på dette og synliggjøre flere seilere i shorthanded-miljøet, har vi nå lagd to nye rankinglister – en kortbane- og en langbane-ranking. Vi har kalt dem det.

Kortbane-rankingen summerer opp alle resultatene innenfor et år i regattaer med vektor 0,99 eller lavere. Alle disse regattaene teller med, noe som betyr at flittig deltagelse belønnes ved at man kan ta med seg mange poenggivende resultater. Det er med andre ord ikke som på Årets shorthanded-seiler-listen, der kun de fire beste resultatene i løpet av et år, teller.

Langbane-rankingen omfatter tilsvarende alle regattaene med vekttall 1,0 eller høyere.

Den første oppdateringen

Den første kortbane-oppdateringen – per 16. juni – viser at den ledes av Håkon og Christian Hjorthøy fra Asker. De ligger 2,6 poeng foran Håvard Espeseth og Frode Tveranger Haugland fra Askøy. Marius Andersen fra Frognerkilen følger deretter foran Aksel Andreassen fra Holmestrand.

Topp tre blant damene er Bente Vikenes fra Asker, Ragna Oline Nordland Lindhagen fra Bundefjorden og Gry Hunstad fra Askøy.

Langbane-rankingen for 2023 ledes av Vegard og Edvard Aspelund fra Bundefjorden med 157,5 poeng, foran en hel håndfull av seilere som til nå har 150 poeng: Emil Bauck (Oslo), Kristian Andreasen (Gandsfjord), Per Haugen (Oppegård) Thomas Robberstad (Stavanger), Aksel Andreassen (Holmestrand) og Harald Walder (Bærum).

Topp tre blant damene på langbanelisten består av en trio fra Asker Seilforening: Bente Vikenes, Susan Penty og Charlotta Jonsson

Begge de to listene teller pussig nok 120 seilere i alt. På den korte banen har 15 damer scoret poeng, på langbanene er det 13.

Se hele kortbane-rankingen

Se hele langbane-rankingen

Neste oppdatering av alle rankinglistene kommer i begynnelsen av juli. Planlagte oppdateringsdatoer finner du på siden over tellende shorthanded-regattaer.