ÅRETS SHORTHANDED-SEILER 2019

YNGVE LØNMO: Leder i kampen om å bli Årets Shorthanded-seiler 2019, men flere er ute etter å gjøre ham rangen stridig.
YNGVE LØNMO: Leder i kampen om å bli Årets Shorthanded-seiler 2019, men flere er ute etter å gjøre ham rangen stridig.

Yngve Lønmo med hånden på rattet

Yngve Lønmo fra Hurum holder stadig en stødig hånd på rattet som styrer ham mot tittelen Årets Shorthanded-seiler. Men han kan utfordres og skal ikke føle seg for trygg.

Publisert Sist oppdatert

Yngve Lønmo har 54 poengs ledelse på far og datter Harald og Christine Walder fra Bærum, og mye tyder på at oppgjøret om å bli Årets Shorthanded-seiler vil stå mellom disse tre – eller kanskje først og fremst mellom Yngve Lønmo og Harald Walder – all den stund soloseilasen Zhik Skjæløy OneStar kan vise seg å bli avgjørende. I den er det Harald Walder som skal seile familiens båt, ikke Christine, som derved går glipp av muligheten for å oppnå de poengene den regattaen kan gi.

Christine Walder har imidlertid alle muligheter til å blir Årets Shorthanded-seiler 2019 med det soleklare poengforspranget hun har på sine konkurrenter. Bente Vikenes fra Asker ligger nærmest, men er hele 160 poeng etter.

Utfordrere

Yngve Lønmo og Harald Walder skal imidlertid ikke føle seg altfor trygge på at det kun er de to det vil dreie seg om. Børre Søraas-Sæther og Olav Mork Bjørnås fra Nesodden kan begge blande seg inn i kampen om å nå til topps. Børre er bare drøye fem poeng bak Harald Walder og Olav 13.

Alle nevnte seilere har fire regattaer inne som poenggivende og må følgelig forbedre sitt dårligste resultat for å øke sin sammenlagte poengsum. Lønmo har 45,38 som sin dårligste poengsum, «the» Walders har 30, Søraas-Sæther 31,25 og Bjørnås 22,69 poeng.

Jokeren

På 6. plass på listen over Årets Shorthanded-seilere følger Thomas Robberstad fra Stavanger, som vel må kunne kalles jokeren i dette spillet. Han har bare tre tellende resultater i sin poengsum på 250,75. Ergo vil hans neste resultat bli et rent pluss til denne poengsummen. Han er heller ikke mer enn 77 poeng bak ledende Yngve Lønmo, hvilket kan bety at dersom Robberstad skulle gå hen å vinne Bergen Singlehanded, som har vekttall 1 og som gir 100 poeng for seier, så vil han passere Lønmo – om ikke han på sin side klarer å forbedre den poengsummen han allerede har. Robberstad er påmeldt i Bergen Singlehanded, som går denne weekenden.

Løpet om hvem som til syvende og sist ender på toppen av listen er med andre ord på langt nær kjørt ennå. Hvem som stiller opp hvor og hvilke plasseringer som oppnås vil være helt avgjørende frem til siste slutt!

Vestlandsoppgjør

Til Bergen Singlehanded er det foreløpig hele 40 påmeldte seilere – noe som kan betyd mange poeng til Vestland-seilerne. Nest best av dem til nå, etter Robberstad, er Harald Matland fra Nordhordland, som ligger på 9. plass på Årets Shorthanded-seiler-liste. Deretter følger Pål R. Njølstad, Pål Øyvind Holst og Torvald Fossestøl, alle fra Bergens Seilforening – alle cirka 40 poeng bak Matland. Det kan med andre ord bli kamp om hegemoniet i vest også.

Sætrecruiset går også denne helgen, og på deltagerlisten her, som foreløpig teller 11 båter, finner vi blant annet Yngve Lønmo. Regattaen har vekttall 0,5 – hvilket betyr 50 poeng for seier. Det betyr at Lønmo må vinne for å forbedre sin dårligste poengscore på 45,38 poeng.

Se hele listen over Årets Shorthanded-seilere per 4. september 2019.

Kollisjoner i gjenstående regattaer

De gjenstående regattaene som kan gi poeng etter helgens oppgjør, er Zhik Skjæløy OneStar med vekttall 1 og foreløpig 36 påmeldte og Åsgårdstrand TwoStar med vekttall 0,5 og seks påmeldte. Begge regattaene går 14. september.

Kollisjon er det også blitt på shorthanded-sesongens siste weekend: 21.–22. september går både North Sails Nesodden Høstcup (vekttall 0,75 og seks påmeldte) og NM i Shorthanded i Tønsberg (vekttall 1,0 og åtte påmeldte).