FORSIKTIG START: Shorthanded-seilerne har åpenbart ikke helt kommet ut av vinterdvalen ennå. Påmeldingen til de første rankingregattaene er laber.

Startskudd med lyddemper for shorthanded-sesongen

Listen over tellende regattaer på SEILmagasinet shorthanded-ranking er nå klar, og allerede kommende helg starter sesongen. Men det skjer ikke akkurat med et smell…

Publisert Sist oppdatert

Hvaler Rundt i Sarpsborg, Isbryter‚n i Drøbaksund og Arsgrunnen Shorthanded i Stavanger er de tre første tellende regattaene på rankingen i år. Alle går av stabelen kommende helg, men det er ikke akkurat trengsel på de respektive regattaenes deltakerliste.

Flest er det så langt påmeldt i Stavanger. Der har foreløpig syv lag tenkt å sesongdebutere. I Sarpsborg og Drøbak er interessen mer lunken. Kun en båt er påmeldt i hver av regattaene. For i det hele tatt å få shorthanded-poeng, må det være minst seks shorthanded-båter i arrangementet. Vinter’n har vært lang på Østlandet; man kan jo ty til den forklaringen…

Forhåpentlig dukker det opp flere båter helgen etter når Asker Seilforening inviterer til Oslofjorden Rundt. Tre lag har så langt lagt langtidsplaner om at de har tenkt å delta der.

VM-influerte nykommere

Nyhetene på årets rankingliste er preget av at KNS neste år skal arrangere VM i shorthanded-seiling. For at potensielle norske deltagere skal få både trening og føling med hva det innebærer, blir det i forbindelse med Skagen Race og Færder’n arrangert to ekstra lange løp.

Påmeldingen til Skagen Race Ultra teller så langt 15 lag, og det er faktisk flere enn i den ordinære shorthanded-klassen. Til Færder’ns langløp er det foreløpig kun en påmeldt båt.

Disse to nyhetene har på mange måter tatt plassen til den gamle klassikeren Raymarine TwoStar, som vanligvis går uken etter Færder’n, men med det lange løpet i forbindelse med Færderseilasen, som har fått navnet Færder Offshore og vil bli mellom 230 og 380 nautiske mil langt, skal det vel mye til at så veldig mange seilere ønsker seg to regattaer på flere hundre nautiske mil i løpet av en uke. Fredrikstad Seilforening har derfor foreløpig skjøvet på regattaen og satt en tentativ dato for Raymarine TwoStar til 22. juni,. Men den kan bli endret.

Og for å komplisere bildet ytterligere: Mellom Færder Offshore og TwoStars tentative dato sprenger shorthanded-EM i Danmark seg inn fra 10. til 18. juni. Der syv norske båter påmeldt, noe som nok vil bety at ingen av dem er aktuelle for verken Færder Offshore eller TwoStar.

Singlehanded i Stavanger

OneStar og Bergen Singlehanded har allerede eksistert i flere år, og i år vil også Stavanger-området få sin singlehanded-regatta, Stavanger Singlehanded 19. august. Og i likhet med de to andre singlehanded-regattaene, har også den fått vekttall 1,00. Så det vil bli en viktig regatta for poenghungrige shorthanded-seilere.

De øvrige regattaene vil være gjenkjennbare fra tidligere år.

Se hele rankingen

Store, utenlandske regattaer med norske deltagere vil som før også gi poeng dersom de får en plassering blant de 12 beste i sin klasse. Vekttallet i disse regattaene er 1,00. Nytt av året er at poengene for en plassering blant de 12 beste i et europamesterskap vil bli ganget med 1,5 og i et verdensmesterskap med 2,0.

Årets forsøk: Kort- og langbane-ranking

Den løpende rankingen som baserer seg på resultater over de fire siste årene, vil bli oppdatert som vanlig og slik det er blitt gjort i snart 20 år. Likeså vil Årets shorthanded-seiler bli kåret på bakgrunn av seilernes fire mest poengivende regattaer i løpet av året.

Som i fjor vil det også være en løpende foreningsranking der de seks beste seilerne fra en forening til enhver tid vil være de tellende. En tilsvarende liste vil bli utarbeidet med tanke på å kåre Årets Shorthanded-forening.

I tillegg vil vi i år forsøke å utarbeide en «langdistanse»-ranking og en «kortbane»-ranking for inneværende år. Det vil i praksis si at for «langdistanse-rankingen» teller alle regattaer med vekttall 1,00 eller høyere. For «kortbane»-rankingen teller alle regattaer med vekttall 0,99 og lavere.

Så får vi se hvordan det slår ut.

Tanken er at de som virkelig seiler i de lange regattaene og slåss om de gjeve titlene, skal få sin liste, mens de øvrige som seiler mer lokalt og sjelden får sine navn fremhevet eller nevnt, nå skal få en liste der de kan synes.

Målet er at rankingen skal være noe å strekke seg etter for alle shorthanded-seilere.