Skjær i sjøen i Arkhangelsk

- Jeg tror det ikke før jeg for se det, er omkvedet før «Britannia»s sjøsetting i Arkhangelsk. Nå går det mot sjøsetting, men ikke uten dramatikk, melder Seilas´ utsendte i Russland.

Publisert Sist oppdatert

MÅ FJERNES: Det falske navnet på hekken.

Arkhangelsk;

Namsmannen i Arkhangelsk måtte følge Sigurd Coates & co idag morges da han og følget hans skulle inn på verftsområdet der «Britannia» ligger, nå klar for sjøsetting. Området er stengt for besøkende og inngangsporten er bevoktet av uniformerte vakter.

Innenfor ligger «Britannia», eller «Tsar Peter» av Moskva som det fremdeles står malt på hekken av båten, klar for sjøsetting.

Arbeiderne var idag igang med å sveise skrevet der kran og stropper skal løfte båten på vannet, forhåpentligvis i løpet av de nærmeste dagene. Været er i hvert fall det beste lørdag og søndag, men det siste fra kraneieren er at den ene av de to som skal løfte «Britannia» på vannet ikke er klar før etter helgen.

Innbrudd

Om «Britannia» er klar for å gå på vannet, er det ikke like lett å få tilgang til diverse ekstrautstyr som er i verftets forvaring på land.

Ustyret er innelåst, og «ingen» later til å vite hvor nøkkelen er. Dette førte til en dramatisk episode imorges, der Coates´ agent og skipper måtte bryte seg inn i en hybel knyttet til verftet der skipperen blant annet hadde nøkkelen til båten gjemt i en bag. Dette var ifølge prosjektansvarlig og tidligere direktør for skipsverftet Jevgeni Vatletsov ikke noe sjakktrekk. Den russiske agenten burde åpenbart ha visst bedre enn å bryte seg inn uten klar tillatelse fra namsmannen. Nå kan verftet med god grunn hevde at Coates representanter har utøvd selvtekt, og vil med en viss rett kunne hindre at nordmennene får tilgang til de andre rommene dert utstyret ligger i forvaring. Her befinner blant annet båtens redningsflåte seg. Uten denne vil «Britannia» ikke få tillatelse til å forlate Arkhangelsk.

Tyveri

Enstra pikant blir denne saken når bagen til «Britannia»s skipper Espen Glad er fjernet med nøkkelen til båten i. Da vi kom ombord i «Britannia» i ettermiddag var navigasjonutstyr til en verdi av mer enn 100.000 kroner borte. Raymarine kartplotter, autopilot, radar og VHF som var på plass da Coates besøkte båten i november ifjor er nå fjernet fra båten. Noen må åpenbart ha forsert namsmannens forsegling av båten og ved å benytte Glads nøkler.

Falsk navn

I morgen må navnet på hekken fjernes. For at båten skal få tillatelse til å forlate havnen må den være merket med korrekt navn. Derfor skal navnet «Tsar Peter» erstattes med båtens riktige navn «Britannia». Tynner vil sannsynligvis gjøre jobben med å fjerne de gamle bokstavene og Sigurd Coates har med seg nye i messing fra Norge.

I ettermiddag har Coates og Glad hatt møtte med Vatletsov som mener at «Britannia» nå bør benytte slepebåt for å komme seg ut fra Arkhangelsk.

Men først må båten altså sjøsettes,  noe som tidligst kan finne sted mandag, om det da i mellomtiden blir mulig å sikre seg det nødvendige ekstrautstyret.