Skulle kaste båt, startet firma

Maria Rindstam og Josefin Arrhénborg forsøkte å bli kvitt en gammel seilbåt, og ente opp med å starte båtskroten.

Publisert Sist oppdatert

Glassfiberbåter har en mye lenger holdbarhet enn hva eksperter forutså på 50 og 60-tallet. Den gangen ble gamle båter langt på St. Hans bålet, og få tenkte på giftig avfall. I dag tenker vi annerledes, men eldre båter er et voksende problem. Vi kjøper nytt, uten at de gamle båtene blir destruert. I Sverige har et nyetablert selskap lansert en løsning i samarbeid med SweBoat og Stena Recycling.

Gjorde det selv

– Det hele startet med en gammel seilbåt som de ikke klarte å selge. Heller ikke den kommunale gjenvinningsstasjonen ville ta i mot båten, men å la den ligge i naturen var utenkelig. Da oppstod ideen til Båtskroten, forteller Maria Rindstam. Maria Rindstam og Josefin Arrhénborg satte i gang med å resirkulere båter selv. Tømme olje, sortere ulike materialer, og samle på noen båtdeler. Disse delene ble solgt videre på en cafe de også hadde åpnet.

Kostbart avfall

Det blir stadig flere båteiere som opplever at deres båter ikke lenger har en verdi, slik båten til Rindstam. Det som mange tror er en verdi, er et kostbart avfallsproblem. I Sverige koster det 2800 kroner per tonn for å bli kvitt en bruktbåt.

– Mange tror at båten har en slakteverdi, men slik er det ikke. Det er så mye forskjellig utstyr at det er vanskelig å lage noe skikkelig system for gjensalg. De plukker ut motoren, og kan selge den, men da hele, ikke i løse biter.

Hele Sverige

Båtskroten ble startet i Stockholm, men har nå et riksdekkende system som nå blir tatt i bruk. Systemet tar hånd om båten fra henting i havna til båten er miljøvennlig resirkulert.

Det er lite å hente på å selge gamle deler, men en del blir tatt vare på i tre måneder. Jentene vet også hva slags deler som er mest kurant, og verdt å ta vare på. Du kan få en smakebit av dette på Skroten Café & Skeppshandel ute på Djurgården i Stockholm.

Dagens Indusrti har laget repportasje om virksomheten. Den finner du her.