Sliten Westergaard vil avslutte Volvo Ocean Race med stil

Det har kostet Stig Westergaard ufattelige krefter å få russiske «Kosatka» til Stockholm og til start for den siste etappen i Volvo Ocean Race. Nå håper han båten får seile.

Publisert

Stig Wesergaard overtok som skipper på russiske «Kosatka» da det ble klart at østerrikeren Andreras Hanakamp ikke var mannen for å føre prosjektet i havn. Det har siden vært et ufattelig slit å skulle forsøke å få prosjektet på bena igjen finansielt, og helt til for et par dager siden var det uklart om det var mulig å betale for mannskap og utstyr for å sende båten ut på sjarmøretappen til hjembyen St. Petersburg. Ifølge Westergaard er nå denne finansieringen på plass, men han har ingen anelse hvor pengene kommer fra. Trolig er det Team Russia eieren Oleg Zherebtsov som enten direkte ller indirekte har skaffet de nødvendige pengene.

Det har betydd mye for Stog Westergaard å fulleføre Volvo Ocean Race med stil, noe som innebærer at båten i hvert fall får seile inn ti hjembyen St. Petersbug sammen med de øvrige detlakerne i Volvo Ocan Race. Ettersom båten ikke har deltatt i regattaen siden etappen til Singapore før jul, forutsetter dette at den må gjennom en grundig klarering av Volvo Ocean Race race management team. Skipper Westergaard har fått en liste så lang som et vondt år, og det krysses av fortløpende etter hvar som båten tilfredsstiller kravene arrangøren har stilt.

Så lenge Andreas Hanakamnp var en del av lederteamet var det i realiteten ikke muligheter for å skaffe ny kapital til prosjektet. Stigs bror Bjørn som har bodd i ti år i Russland og som snakker flytende russisk og til daglig jobber med event-fiansiering og derfor var i bedre posisjon enn noen til å skaffe ny kapital, ble effektivt blokert av lederteamet som så børdrene Westergår som en trussel måt det tidligere lederteamet, og en kan bare forestille seg konfiktnivået i laget.

Dersom «Kosatka» får grønt lys til å starte i morgensagens sprintleg til St. Pertseburg, blir det med fem fra lagets opprinnelige seilteam. Den resterende delen av laget utgjøres av det landbaserte mannskapet. Mark Covell som er kjent blant norske 5.5 meter seilere og som var russernes mediaperson ombord er nå ansvarlig for Volvo Ocean Race egen mediabåt som følger regattaen og dekker den "live" fra Galway og helt til St. Petersburg.

Hør opptak fra dagens pressekonferanse her