Sørlandets bortgjemte perler

Sørlandet er selve sommerkysten for båtfolk fra hele landet. Vi gir deg tips til bortgjemte perler. Selv på fine dager finner du plass her.

Publisert Sist oppdatert
Bildene og teksten er hentet fra Havneboka Sørlandskysten. Der finner du også detaljkart over alle havnene.
Bildene og teksten er hentet fra Havneboka Sørlandskysten. Der finner du også detaljkart over alle havnene.

Sørlandet er et eldorado for båtfolket. Når været er bra, kan det bli trangt i de mest populære havnene. I sommer kan det bli ekstra ille, nå som alle de norske båtene som vanligvis holder seg på svenskesiden eller drar til Danmark vil holde seg i hjemlandet.

Men Sørlandet har svært mye å by på. Mer enn våre kjente perler nær leia. Derfor har vi samlet 20 havner som enten ligger litt utenfor leden eller er utilgjengelige ved første øyekast. Det er god plass her uansett når du kommer.

1. Barmskilen

Kragerøskjærgården byr på mange lune havner. Barmskilen er en av dem, og den ligger i Fossingfjorden, nord for Langøy. Det er langt nok utenfor allfarvei for de fleste båtfolk til at det sjelden er trangt om plassen. Innseilingen er enkel når man følger sjøkartet. Du kan legge til land både ved Torgrimshull og ved Bukkholmen. Det er godt ankerfeste i leirbunn.

2. Sundholmene

Fortsetter du vestover fra Kragerø inn Kilsfjorden, kommer du ganske raskt til Sundholmene og Rekevika. Her er det godt tilrettelagt for besøkende med båt. Det er toaletter, brygger og fortøyningsbolter her. Dette er gode natthavner, men de er noe utsatt for østlig vind. Sundholmene er eiendommelig og vakkert formet, med bratt fjell og runde svaberg som innbyr til strandhugg. Her har man sol hele dagen og til langt på kveld.

3. Korsholmen

Korset ligger helt sør på Skåtøy. Både Korsholmen og øyene rundt er fine naturhavner. Skjærgården sør for Skåtøy er uren, og du bør studere kartet godt. Innseilingen vestfra er enkel. Nærmest på bildet er Hyttholmen til høyre og en navnløs holme. Begge er naturreservater med ilandstigningsforbud før 15. juli. Korsholmen ligger oppe til høyre i bildet. Det er mange øyer å velge mellom i dette området, så her er det fullt mulig å finne en holme helt for seg selv, også på fine dager midt i sesongen.

4. Linpon

Sørvest på Barmen og innerst i Sørfjorden vest for Risør kommer du til Svenes og Linpon. På innsiden av Linpon er det brygger å legge til ved. Dybden her er ikke mer enn én meter. Innseilingen forøvrig er problemfri gjennom Nordfjorden. Du kan også gå sundet mot Kranfjorden. Her er det bare 1,7 meter dypt og 2,5 meters høyde under brua til Barmen. Du kan også prøve Skauholmen, Tørbergholmen og flere andre holmer her. Sørfjorden er veldig lun, med høye fjell både i sør og nord.

5. Risholmene

De ytterste øyene har en spesiell tiltrekningskraft på mange. Risholmen utenfor Tvedestrand er en sikker havn uansett vær, men vinden tar godt, så det blir surt og utrivelig i dårlig vær. Adkomsten er uren, men den indre leden mot Sandøya er merket med staker. Sundet mellom Ytre og Indre Risholmen er smalt, men det er 2 meter dypt helt inn til fjellet.

6. Lådalsholmene

Hvis du går den indre leden innenfor Flostaøya, kommer du forbi en morsom bukt øst i Vrangsund. Innseilingen er smal og lett å overse, men innenfor åpner det seg en stor og vid bukt, så vid at den heter Lådalsfjorden. Det er noen få hytter langs land, men ellers forstyrres man ikke av annet enn svaner. Lådalsholmene ligger rett øst for innseilingen, men du kan også legge til ved holmen sør i bukta. Innseilingen er en utfordring for den ukjente. Bevæpnet med kartet i Havneboka kommer du greit inn.

7. Korshavn

Korshavn er en liten bukt sørøst på Flostaøya, like utenfor innseilingen til Tromøysundet. Bukta er smal og ganske grunn, så her er det lunt og sjelden bølger av betydning. Men det kan være vanskelig å komme ut igjen i dårlig vær. Ved bryggene inne i bukta er det ikke mer enn en halvmeter dypt, men med baugfortøyning er det akkurat nok for mellomstore motorbåter.

8. Ramsøya

Ramsøya ligger langs den trange indre leden vest for Hisøy, sør for Arendal. Minste dybde i leden sørfra er 2,5 meter, og grunnene er merket med private røde og grønne bøyer. Du kan ta deg frem hele veien opp til Arendal via Hølen, men det er grunnere nordover, og du må under Vippa bru med 3,9 meters fri høyde. Du kan legge til sør på Ramsøya og ved holmene på sørsiden. Her ligger du godt beskyttet selv i sterk vind.

9. Strandholmen

Strandfjorden mellom Grimstad og Lillesand er trang og fortsetter enda trangere inn i Reddalskanalen. Litt under en nautisk mil inne ligger Strandholmen. Det er grunt på nordsiden, ellers er det dypt og fint rundt holmen. Det går fint å legge til land både langsmed fjellet og med baugfortøyning.

10. Ålesøya

Ålesøya er en storslagen naturhavn. Fjellet har fått en grovere karakter enn de blankskurte svabergene man finner mye av lenger østover langs kysten. Innseilingen er åpen mot sør, så dette er et sted man søker til bare i godt vær. Da ligger man til gjengjeld som i en lagune på en sydhavsøy. Utsikten mot havet er unik, det samme gjelder solforholdene.

11. Lille Malmen

Lille Malmen er en liten, men hyggelig øy utenfor Lillesand, og en fin godværshavn. Her ligger du utsatt til for østlig vind, men ellers med en viss beskyttelse. Øya er lav, med fine svaberg. Innseilingen er grei i godt vær. Inne i bukta skal du se opp for noen skvalpeskjær. Det er liten plass å snu på for større båter her.

12. Håholmen

Like utenfor Brekkestø ligger et mylder av holmer og skjær. Håholmen er en av dem. Dette er en havn for den eventyrlystne. Det er ikke den enkleste å ta seg inn i, særlig ikke i rufsete vær. Har du først kommet deg inn, ligger du i din egen lille bås laget av grunnfjell. Innseilingen er nord- eller sørfra. Det er skvalpeskjær i begge sund, men skjærgården rundt er ganske grei å navigere i. Kommer du fra Blindleia, går du ut mellom Åkerøya og Hellersøya.

13. Randholmen

På sørspissen av Østre Randøya er det en idyllisk liten bukt innenfor Randholmen. Området var i Forsvarets eie så sent som i 2004. Bukta er grunn og med ganske trang innseiling. Innseilingen er utsatt i noe sjø, så dette må betraktes som en godværshavn. Vel innenfor kan du fortøye mot land på begge sider. Det er 1±1,5 meter dypt ytterst i bukta, bare 0,5 lenger inne. Her er det meget barnevennlig, med sandstrender, svaberg og gressletter.

14. Oksøy fyr

Oksøy fyr markerer sammen med Grønningen og Odderøya innseilingen til Kristiansand. Havnen er trygg, men det er nok triveligst her i godt vær. Både sjøgang og vind vil merkes godt. Innseilingen er trang, men dyp. Du går inn nordfra langs Oksøy, og holder innenfor jernstaken og skjærene til du er inne i havnen. Det er flere brygger du kan legge til ved.

15. Skudeholmene

Skudeholmene ligger fristende til like innenfor Udvår. Som navnet antyder, har dette vært en gammel seilskutehavn, og det er jo et tegn på at havnen er sikker under normale forhold. Selve skutehavnen er i bukta innenfor Store Seilholmen. Bildet er fra sundet mot Vrakholmen. Dette navnet vekker ikke like gode assosiasjoner, men her er det fint likevel.

16. Nordre Vassøy

Vassøyene ligger nordvest for Udvår, ganske nær fastlandet. Særlig lagunen bak Lauvholmen på Nordre Vassøy er en lun og sikker havn. Det er grunt både i innseilingen og inne i lagunen, så helt inn kommer du bare med båt som stikker mindre enn 1 meter. Her inne blir det aldri sjødrag. Flere andre bukter på øya er noe dypere, men ingen er like lun.

17. Selvågen

I Selvågen ligger du like trygt som i en andedam. Havnen ligger ytterst i Harkmarkfjorden. Det er skogkledte åser rundt hele bukta, og du finner le for alle vinder hvis du legger til etter forholdene. Innseilingen til Selvågen kan se vanskelig ut på kartet. Mange av grunnene er merket med private staker. Disse er tegnet inn på spesialkartet i Havneboka.

18. Tungebukta

På nordøstsiden av Hilletunga vest for Mandal kommer du til Tungebukta. Her er det glattskurte svaberg og lavtvoksende vegetasjon. Du ligger lunt mot sør og vest, men ganske åpent mot nord. Det er noen hytter i området, og bryggene er private. Du kan legge til mot fjellet vest for brygga eller mellom holmene utover i bukta, slik som båtene på bildet.

19. Svinør

Svinør er en hyggelig, gammeldags sørlandsidyll like øst for Lindesnes. Det er fint å ankre inne i sundet mellom Svinøy og Nordre Hammerøy. Eller du kan legge til mot den nylig anlagte steinbrygga på østsiden av Nordre Hammerøy. I dag er husene i Svinør for det meste i bruk som hytter.

20. Skutevik

Skutevik er en ganske stor bukt på nordsiden av Langøy utenfor Farsund. Her ligger du godt beskyttet mot alle vinder. Det er høye skogkledte åser på alle kanter, som gir godt le. Særlig i sørlig vær vil det være lunt her inne. Det er flere steder du kan legge til, både inne i Skutevika og like utenfor.