PÅ SVAI: Umerkete rør og kabler skaper problemer for seilere som her i Frillestadkilen innenfor Gamle Hellesund hvor vi fikk med et umerket rør da ankeret ble trukket.

KNBF tar tak i Umerkete rør og kabler

Hyttebygging skaper problemer for våre ankringsplasser. Nå har KNBF opprettet en arbeidsgruppe for å ta hånd om saken.

Publisert Sist oppdatert

I 2022 skrev Ulf Breistrand og Espen Øverland en sak i SEILmagasinet som belyste problemet som har oppstått langs kysten. KNBF tente på initiativet og opprettet arbeidsgruppa «Uthavn- og ankringsgruppa». Gruppa arbeider nå for å reetablere og sikre gamle og nye uthavner langs kysten. 

– Vår sak får nå langt bedre tyngde, og vi merker også at Kystverket er blitt mer oppmerksomme på problemet, sier Ulf Breistrand til SEILmagasinet. Han forteller også at hytteeiere har satt opp «Ankring forbudt»-skilt for å privatisere sin eiendom, skilt som hindrer allmenhetens tilgang, ofte uten gyldig begrunnelse. 

Arbeidsgruppa er i dialog med flere kommuner, men er avhengig av båtfolkets engasjement for å avdekke flere problematiske eller rent ut ulovlig nedlagte sjøledninger, som vi vet det fins mange av langs vår lange kyst. Arbeidsgruppa vil undersøke alle saker den får kjennskap til og forfølge videre de sakene der det avdekkes ulovligheter eller saksbehandlingsfeil, med mål om å bevare eksisterende og gjenopprette allerede ødelagte uthavner. 

Kontaktperson for Uthavns og -ankringsgruppa i KNBF er Espen Øverland