Havblikk

Steigen eventyrernes paradis

Alle skal til Lofoten. Selvfølgelig skal du dit. Men du må også til Steigen. Der Lofoten er turistmagneten, er Steigen eventyrmagneten.

Publisert   Sist oppdatert

Her er det flere fastboende og hjemvendte hytteboere enn turister. Flere ørner enn du rekker å telle. Klarere vann enn du klarer å fridykke. Samt et par ekte eventyrere.

På to øyer utenfor Nordskot har to av Norges fremste eventyrere kjøpt seg hver sin øy: Polfarer Børge Ousland på Mannshausen og Randi Skaug, første norske kvinne på Mount Everest og skipper på Sakteruta, på Naustholmen.

De to øyene til eventyrerne var en del av Grøtøy gamle handelssted i hine hårde dager. Dette var et av de største handelsstedene i Nordland gjennom fire århundrer. Men i 1923 var det slutt på den gamle tiden. Konkursen inntok stedet. De 3000 øyene som strekker seg fra idylliske Hjartøya i sørøst til Lundøy i nord har på ingen måte ligget brakk siden den gang, men det er stort sett bare de med tilhørighet hit som har oppdaget eventyret blant hvite strender, kvasse tinder og lange fjellrygger. Vi andre kommer etter nå, og den aller beste måten å oppdage stedet på er – som alltid – på egen kjøl.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 795 kroner per år

Bestill her