UVÆR: Lille Presteskjær fyr ved ved utløpet av Rekefjord i Rogaland har tålt stormer siden 1895. Fyret har vært et yndet motiv for fotograf Jonny Olsson i høst og vinter.

Frykter stormskader på uvante steder

Vinden som kommer i natt og i morgen, kan bli kostbar. Her noen råd fra forsikringseksperter.

Publisert Sist oppdatert
FORBERED: Stein Victor Svendsen oppfordrer alle å sikre båten for uværet som kommer.

Det er meldt uvanlig kraftig vind på Sør og Østlandet i morgen. Været kommer sydfra, og vil først ramme Danmark. Også Vestkysten av Sverige vil merke uværet, steder hvor mange fremdeles er på båtferie.

– Mitt råd til seilerne er å beslå alle seil som sitter på båten med ekstra sikring. Ofte er det rullegenua som løper ut og seilet ødelegges. Trygge havner er det nok av om dagen men skulle omstendighetene gjøre at man kommer i nærheten av ekstremværet og ikke kan gå til havn, er det beste å ri av stormen med et lite stormseil, sier Stein Victor Svendsen, daglig leder i Maritim Forsikring. Han opplyser om at forsikrignsselskapets vilkår tillater at dekningsområdet kan overskrides eller utvides hvis det er hensiktsmessig for å slippe unna stormen.

Krever ekstra fortøyning

– En storm er aldri hyggelig og ferieruta bør absolutt tilpasses etter de varslete forholdene. Det betyr landligge i sikker havn. Uthavner bør for enhver pris unngås, sier Svendsen.

Han råder båtfolk om å be om hjelp ifra andre båteiere, enn er usikker på om båten er riktig fortøyd for storm. Videre råder han å fortøye for storm, som betyr at alle fortøyningstau på båten bør dobbles. .

Godt vant

Også IF Skadeforsikring frykter skader. Uværet som er meldt meldt fredag kan gi stormskader på plasser som sjelden har hard vind, mener forsikringsselskapet If.

Folk i områder som ikke er vant med denne værtypen kan få seg en ubehagelig overraskelse, ifølge If.

– På Vestlandet og i Nord-Norge er folk vant med hard vind og storm – og vant til å ta forholdsregler. Nå kan folk og områder som har lite erfaring med slikt uvær bli rammet, sier kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i If.

– Hvis du har fritidsbåt som kan ligge utsatt til, bør du ta en tur dit den ligger og sikre den så godt som mulig, sier Clementz.

Sjekk og meld fra

Når stormen er over er det båteiers plikt til å inspisere båten umiddelbart etterpå, opplyser Svendsen.

FOLKSOMT: Det var mange som gleder seg over det nye vinterværet.