Dag Usterud avsluttet Asker Seilforenings regattakurs

– Sure seilere vinner ikke!

– Sure seilere vinner ikke!

– Vi samler på skalper, akkurat som indianerne. Og for hver skalp vi vinner, løftes stemningen om bord. Sure seilere vinner ikke, konkluderte en av Norges mestvinnende seilere, Dag Usterud.

Publisert Sist oppdatert

De 30 deltagerne på Asker Seilforenings regattakurs, som har pågått i vinter, var skjønt enige: Kurskvelden med Dag Usterud var høydepunktet. Storseileren som er kjent for å snakke rett fra leveren fikk frem smilet i salen, seilerne humret over historiene og formuleringene – og mon tro om de ikke også lærte en hel del?

MIN POSISJON, OG BARE MIN. For når det er snakk om Dag Usterud, så er det klare meldinger som gjelder, og når det gjelder start-taktikk kom han med følgende beskjed:

– Først peiler jeg linja, det betyr å seile langs startlinja for å få retningen på linja, samt retning til første merke. Slik finner jeg beste startposisjon. Det blir min posisjon, posisjonen er min, min og bare min, skjønner dere!! Ingen skal ta den posisjonen fra deg, aldri. Før start er det krig, alle lurer på alle og her gjelder det å lure en for en. Startposisjonen er min, ingen andres. Jeg starter alltid for styrbord halser.

SKALP FOR SKALP. Og når starten er gått, følger han opp med følgende innstilling:

– Etter start så gir vi ikke fra oss en meter, ikke en – aldri. Da gjelder det å ta skalp på skalp. Akkurat som indianerne gjorde det, samler vi skalper, som blir en fin samling trofeer. Hver skalp er viktig. Den løfter stemningen om bord, det er like viktig. Sure seilere vinner ikke, sier Dag Usterud.

ALLTID TIL HØYRE. Om taktikken i starten og rett etter start er ubønnhørlig og innbitt, er strategien på første kryss enkel. I alle fall når sola er oppe:

– Når vi seiler på den nordlige halvkulen, seiler vi alltid til høyre. Dette er like selvsagt som alt annet. Dette fordi sola dreier vinden. Det er en naturlov, mener han.

– Kanskje vinden er 170 grader til å begynne med, så dreier den mot vest, kanskje er den 220 grader før du når merket. Da har du tatt dem!!

BRUK KOMPASSET. Usterud fremhever også viktigheten av å følge med på kompasset:

– Når du seiler kryss, er det kompasset som er viktig. Noen sitter og glor på loggen, det er bare tull, den bare distraherer. Rormannen om bord, han skal seile; sitte og stirre på lusa gjennom hele leggen. Han skal ikke la seg distrahere. Taktikeren derimot, han skal sjekke kompasset hele tiden. Alltid er det slik at vinden skifter, 10–15 grader.  Disse skiftene er livsviktige, alle ”lift” må utnyttes hele tiden. Bikker kursen ned fem grader er det bare å slå.

ALDRI FERIE. – På rekka mi er det aldri ferie. «Guttane» var rimelig trøtte da vi nådde Skagen i fjor vår, men så ble de veldig blide, da de skjønte at vi hadde knust alle konkurrentene, forteller Dag Ustrerud fra Helly Hansen Skagen Race. De seilte en First 40.7.

Hvorfor de vant, forklarer han med:

– Til Skagen i fjor var det full rulle hele veien, det vil si fulle seil. Alle andre hadde rev, vi droppa det. Vi bare durte i vei, flatet seila, stikk i skjøte, mest mulig kraft fremover. Dette er enkelt. Rundt oss lå det en masse kvasse båter som var 10 fot lengre enn vår med rev i seilene, forklarte han for regattaseilerne i Asker Seilforening.

Som fikk noe å tenke på.

Før Dag Usterud kom på banen, hadde Christen With gitt dem en grundig innføring i riktig rigg- og seiltrim, hvoretter Erling Skallerud gjennomgikk sitt opplegg for mannskapets oppgaver og ansvar om bord.