Svenskekysten sett med nye øyne

Nye oppdagelser i velkjent farvann

Da Ulf Breistrand seilte langs svenskekysten for n’te gang, satte han seg som mål bare å seile til havner han aldri hadde vært i før.

Publisert Sist oppdatert

På vei til seilferie i danske farvann skal jeg for n’te gang seile ned Sveriges vestkyst. Dette er en transportstrekning jeg ofte tar alene, og da foretrekker jeg å sove i havn underveis. Jeg hører mange beklage seg over svenskekysten som en sjøens E6 i sommermånedene, der man seiler i kø. Men opplevelsen handler mye om hva man gjør den til. Ulikt Sørlandskysten er hele farvannet ned til Göteborg uten åpne havstrekk. Det betyr at for den som vil seile mer for seg selv i ytterskjærgården, fins det likevel overalt en led inn til fullstendig beskyttelse om været skulle skifte brått. Syd for Göteborg er det en annen sak, men de fleste snur her, eller stikker over til Skagen eller Lesø – og med dem hele kø-problematikken.

Mange beklager seg også over overfylte og, ikke minst, dyre gjestehavner i Sverige. Men helt til et stykke forbi Göteborg fins et rikholdig utvalg av uthavner, så man fortsatt finner nye selv om man har seilt her utallige ganger. Mange foretrekker gjestehavner fordi de føler seg utrygge på ankringen i uthavner, men med hjelp av Svenska Kryssarklubbens fine havnebok, «Långsidor i Bohuslän», kan man førtøye like trygt som til en brygge også i mange uthavner. Og vil man likevel ligge i havn, så er det faktisk bare de mest populære som er svindyre. De andre kan ofte være vel så sjarmerende, eller kanskje mer, fordi de uten de store turiststrømmene gjerne er mer genuine kystsamfunn.

PLUSS-ARTIKKEL - KREVER INNLOGGING

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

49,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

495,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

795,-

pr. år – 6 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER