Svensker advares mot Sørlandet

Svenska Kryssarklubben opplyser turseilerne om kostbare tollregler for seilgjester i Norge.

Publisert Sist oppdatert

Sørlandet er et av målene som Västkustkretsen av Svenska Kryssarklubben presenterer for sine medlemmer i bladet «Västpricken“ nå før sommerferien. Sørlandet har mye fint å tilby, men — husk at Norge ikke er med i EU og at det finns restriksjoner for innførsel av alle slags varer. Et besøk av den norske Tullen kan bli dyrbart! advarer bladet.

Den svenske krysserklubben, som er en av verdens største båtforeninger, arrangerer hvert år forskjellige eskadrer – fellesturer for medlemmene, til populære reisemål i inn- og utland. Flere ganger har turene gått til Norge og Sørlandskysten, sist i 2013 da seilasen over Skagerrak gikk via Skagen til Lillesand, rundt kysten vestover til Mandal og så til avslutning i Kragerø. Derfra seilte deltagerne sin egen vei tilbake til Sverige, noen med en lang sløyfe opp til Oslo, andre korteste distanse over Skagerrak.

Mye positivt

Det er erfaringene fra eskadren for to år siden som ligger bak «Västpricken»s artikkel om Sørlandet. Anna og Claes Engelin skriver begeistret om den fine skjærgården som minner om Bohuslänskysten, med mye granitt ytterst mot havet og innenskjærs lunt og vakkert. Men svenskene opplyser om at det i Norge ikke er lov å gå i land overalt, slik som i Sverige. Friluftsområdene er imidlertid mange og godt merket, skriver de.

Norge ikke EU-land

Men så kommer advarslene: –Det er verdt å notere at nye regler for å ta med husdyr til Norge krever at dyrene må ha et veterinærbevis. Videre minner artikkelen de besøkende seilerne om at Norge ikke er med i EU og at det derfor er restriksjoner for innførsel av «allehanda varor».

Et besøk av det norske Tollvesenet, «Tullen», kan derfor bli dyrt mener forfatterne. Historiene om svenske turseilere som har proviantert for sommerseilasen på Systembolaget i hjemlandet, men som er blitt fratatt det hele av norske tollere straks etter passering av grensen, er godt kjent blant seilerne i vårt naboland. Det samme har forresten også hendt med nordmenn som har krysset grensen til Sverige og som ved tollkontroll har hatt med hjemmefra mer enn lovlig kvote vin og brennevin per voksen person.

VAKKERT: Svenskene liker Sørlandets skjærgård. Bildet fra Perleporten ved Risør.