Svensk totalforbud mot toalettutslipp

Mot båtorganisasjonenes protester har nå den svenske Transportstyrelsen vedtatt totalforbud mot utslipp fra båttoalettene i hele det svenske territorialfarvannet fra 1.4. 2015.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmålet om forbud av tømming av båttoaletter har vært oppe flere ganger tidligere i Sverige. Da har det vært meningen å gi eldre og mindre fritidsbåter dispensasjon i åpent farvann. Men nå blir forbudet uten pardon i hele Sverige og ut til territoralgrensen på 12 n. mil utenfor kysten.

Båtorganisasjonene har kjempet i mot en slik beslutning. De har pekt på det urimelige i et forbud som har en helt ubetydelig virkning på forurensingen av havet. Mens fritidsbåtflåten totalt slipper ut ca. tre tonn fosfor per år, viser statistikken at jordbruket alene forurenser havet med 620 tonn, industrien og renseverkene med 660 tonn og andre utslipp utgjør 260 tonn årlig.

Det finnes i dag omtrent 150 mottaksstasjoner der fritidsbåtene kan tømme septiktankene. Ved et totalforbud er det behov for 400 nye stasjoner langs svenskekysten.

Kongelig Norsk Båtforbund (KNBF) vil ikke ha nye regler for tømming av septiktanken på sjøen fra fritidsbåter i Norge. Les saken her.