Slike er det mange av i Kragerø-skjærgården!
Rune og Jakob om bord i pantebåten ved skjæret.
Bunnen kommer til syne langt fra nærmeste øy.
Mange skjær i sjøen

Mange skjær i sjøen

Etter at vi lanserte kåringen av Årets grunne tidligere denne uken har vi fått flere gode tips. Og selv fant vi et prakteksemplar.

Publisert Sist oppdatert

KONTROLLERT TILNÆRMING: Vi nærmer oss skjæret med putrefart. t.h: Rune Sagvolden holder arbeidsbåten «Panter'n» på trygg avstand slik at den ikke berører skjæret.

Kragerø;

Vi har i løpet av de siste dagene fått flere gode tips om umerkede grunner og skjær. Ikke minst oppdaget vi en stygg sak syd for Rauane i Kragerø i dag, da redaksjonen var ute med Resirk.no sin pantebåt «Panter´n» for å forevige panteguttenes innsats for å hjelpe båtfolket til å pante tomgodset i ferien.

Ettersom vi allerede visste at farvannene sør for Skåtøy og Rauana er fulle av grunner, holdt vi svært liten fart. Og ganske riktig, på et par hundre meters avstand, med solen rett i øynene, skimtet vi antydningen av bølger som brøt over et skjær. Vi bestemte oss så for å undersøke grunnen nærmere, og Jakob Palmers satte kursen  i putrefart mot styggedommen- klar til å bakke når som helst. Det viste seg at grunnen var langt større enn først antatt, men med Buster-båten kunne vi likevel kjøre helt inntil et av skvalpeskjærene uten å berøre bunnen. Det ville dog ikke gått hvis ikke ikke hadde holdt ekstremt lav fart og sett oss godt for.

Leserne har tipset oss om følgende grunner

Tisler på Hvaler:

– Mulig den ligger i Sverige, men er uansett en skummel grunne. Mener den heter Höistakk og den ligger sørøst for Tisler på Hvaler. 1,4 meter helt for seg selv i ellers åpent farvann, skriver Simen Syrrist.

Horten:

Petter Mowinckel skriver om en grunne som riktignok er merket på kartet, men på en forvirrende måte.

– Inne i gjestehavnen i Horten, (den ved siden av Bastøyferga) er det et område som kun er 1,5 meter dypt. Området er riktignok avmerket på kartet, men det er forædersk utstyrt med  fortøyningbøyer slik at man skulle tro at her er det greit å legge til. Seilbåter som lar seg lokke innpå vil naturligvis få et ublidt møte med moder jord. Utrolig at dette ikke er merket - fy skam Horten Havn, sier Mowinckel.

Nok én på Hvaler:

Steinar Nilsens tips er en grunne på 0,8 m i innseilingen til Langekil (Neskilen) på Vesterøy, Hvaler. Grunnen er umerket. Den står på kartet, men er ikke markert i riktig posisjon. Sjøkartene viser at den ligger omtrent midt i innseilingen. Det er dessverre ikke riktig. Den ligger nærmere land på Hesthella-siden. Jeg har dessverre stolt på kartet og trodd at jeg kunne seile rundt den og traff den dermed midt på. I og med at kartene viser feil posisjon hadde det ikke vært dumt å få en stake på den, mener Nilsen.

Kartposisjon:

 59° 6.637 N

10° 52.637 E

 Mer korrekt posisjon er antakelig:

10°52.611 E

Østre Holme

Jon Helland forteller om mange grunner i sitt distrikt.

– Men en av de som det er lettest å gå på, og ligger rett ved det populært utfartsted Østre Holme, ligger og dupper under ved normalt vanne. N58.56.931 E9 39.072

 

Vet du om en skummel grunne?

Redaksjonen i Båtliv og Seilas kårer i sommer «Årets grunne» i samarbeid med If forsikring og Kystverket. Send oss en MMS eller mail til linn@seilas.no og fortell oss hvilken grunne du mener burde merkes med stake.