To døgn til Rio

Det er hva Aksel Magdahl anslå i dagens Seilas-rapport

Publisert

Mye venting ombord nå. Estimert ankomst til Rio blir senere og senere, og vi seiler i uvanlig lett og variabel vind. Høytrykksboblene kommer etter tur, og i skrivende stund jibber vi oss mot Rio i seks knops vind.

Vi seiler for fullt for å holde marginen bakover så godt vi kan, men akkurat nå er det ikke mest opp til oss selv. Det er store nesten-vindstiller, og hver gang vi seiler først inn i dem taper vi litt. Noen ganger tjener litt på vei ut igjen. Den største parkeringsplassen ser ut til å bli innseilingen til Rio om to døgn. Avgjørelsen ser ut til å falle de siste 150 nautiske milene. For oss som leder er det viktig å eliminere fordelen de bak har av å bruke oss som en værobservasjonsbåt så godt som mulig, så det er naturlig å "gå stealth" circa ett døgn før mål. Heldigvis for de som følger med blir "stealth play" opphevet når man kommer innenfor 50 nautiske mil fra mål, og

racet kan gjerne bli avgjort der.

Forhåpentligvis klarer vi å komme gjennom overgangssonen mellom vinden offshore og sjøbrisen før de bak har kommet opp på siden av oss, men jeg tror det kan bli tett. I så flatt vann som vi seiler nå kan vi sende noen opp i riggen, og da kan vi se en annen båt minst 15 nautiske mil unna. Fra dekk kan vi se en annen båt circa 10 mil unna. I mørket varierer det.

Det er rastløshet mer enn frustrasjon ombord - foreløpig. Vi har ledet så lenge nå at alt annet enn seier blir tap. Alle er ganske defensive, og glade om vi "bare" har tapt syv mil på en tretimers rapport når vi har hatt ekstra lite vind. Taktisk er det ikke så lett å dekke opp mot en båt som ligger et halvt døgn bak, så selv om vi følger med på hva de gjør, seiler vi bare for å komme raskest mulig til Rio. Båtene bak burde seile en ganske lignende rute, men de lokale forskjellene i vindretning kan lett sende en båt ut på

kanten. For øyeblikket er vi fornøyd med posisjonen vår.

Vi har fått høre at shore crew er usedvanlig utålmodige. Noen har visstnok innført "hvite perioder" hvor de ikke rører datamaskinen for å hjelpe på avhengigheten til posisjonsrapportene. Det blir sagt ombord at vi har nok mat, men snackslageret tømmes uvanlig raskt etter daglig påfylling så det er tydeligvis mange som ikke er helt sikre på det.

Hilsen

Aksel Magdahl

Ericsson 3

Powered by Labrador CMS