Bli abonnent Nyhetsbrev Annonser hos oss
Den vakre Colin Archer spissgatteren «Velsia» blir nå trolig i Risør vinteren over likevel. (Foto Steinar Ryvind)
Den vakre Colin Archer spissgatteren «Velsia» blir nå trolig i Risør vinteren over likevel. (Foto Steinar Ryvind)

Tollsaken: Betaler moms, blir i Risør

Den 123 år gamle Colin Archer båten «Velsia» blir i Risør likevel. Eieren vil heller betale moms for båten enn å seile over til Sverige for vinteren.

Publisert

En av de tre båtene som har søkt om å få ligge i vinteropplag i Risør, den 123 år gamle, norskbygde Colin Archer seilskøyta «Velsia», vil trolig bli i Norge over vinteren likevel. I følge båtkonstruktøren Jeppe Jul Nielsen, som har bistått den britiske eieren i saken, er eieren villig til å betale norsk moms for båten.

Lav moms

Dette forutsatt at momsen vil utgjøre fem prosent av båtens verdi, slik det er for alle gjenstander som er over 100 år gamle. «Velsia» har vært i Norge flere ganger tidligere. For 20 år siden hadde båten hjemmehavn her i to år, uten at det utløste noen form for moms eller trusler fra tollmyndighetene. Båten er jo også norskbygget og var i norsk eie under navnet «Phantom» i mange år før den ble solgt til familien Cox i England. I følge Jul Nielsen er båten godt vedlikeholdt og har selvsagt en stor affeksjonsverdi, men markedsverdien er neppe høy. Motoren er sliten og gammel og er neppe verdt mer enn noen få tusen, så HK-avgiften, som også må betales om båten skal få bli her til neste sommer, blir beskjeden.

Kronerulling

-Alle her i Risør og andre som er opptatt av Colin Archers gamle kulturskatter, synes det er for ille å jage «Velsia» ut av landet, sier Jeppe Jul Nielsen. –Vi vil derfor foreslå for Colin Archer Klubben å organisere en kronerulling blant medlemmene og andre interesserte til dekning av momskravet.

Krever nye regler

Jul Nielsen er glad for at Seilas har engasjert seg i denne tollsaken og synes det er hyggelig at så mange reagerer mot de tåpelige norske bestemmelsene. Han synes det er på høy tid at også Norge tar i mot utenlandske seilere med åpne armer, slik vi alltid har gjort før og slik det fortsatt er i alle våre naboland. –Vi må kreve at myndighetene endrer reglene slik at utenlandske båter kan være i landet i 18 måneder og ha anledning til å søke om fornyelse for ytterligere en periode, sier Jul Nielsen. –Da behøver ingen båtturister rømme til Sverige lenger!