ARC+ 2013

Topp tre favoritter på et havkryss

Gennakeren ble i natt ufrivillig til et drivanker! Her får du Amalie IIs refleksjoner om utstyrsfavorittene i ARC+.

Publisert

HOVEDBILDE: FreeBag er tydeligvis veldig populær på Amalie II.

Første søndag i advent.

Mannskapet på Amalie II blir "småreligiøs", mener skipper Rolf Ole Tomter med et lurt smil mellom linjene.

Les dagens rapport hvor han blant annet oppsummerer hva slags utstyr han har satt mest pris på under denne turen.

ARC+-båtene er snart i Karibia og humøret er tydeligvis stigende. Den første, katamaranen Malisi, er alt i mål!

Himmelen sjarmerer

- Da er det vel første søndag i advent, og vi er inne i desembermåned.

Dog er det eneste som får oss til å tenke på julen her på Amalie II, den fantastiske stjernehimmelen vi omgir oss med hver eneste vidunderlige natt på denne turen, stjerneskuddene og det faktum at vi nærmer oss St Lucia.

Øystaten feirer faktisk sin nasjonaldag på selveste St. Lucia-dagen, som vi jo feirer i Norge også til minne om helgenen fra Sicilia, i Italia.

Naturkreftene sliter utstyret

Vår natt inn i desember var nok mer strevsom en vanlig. I bekmørket klokka 2300 i natt falt gennakeren ned i vannet og lå der som et digert drivanker i nattemørket. Blokka hang i toppen av masta og røk i festet… Sterke krefter!

Vi fikk etter mye strev gennakeren om bord og sikret den på dekk før vi dro ut genoaen. I nattens stress ble skjøtet lagt mot jibbpreventeren til storseilet, og vips hadde vi gnagd i filler det tredje genoaskjøtet på seilasen så langt. Æsj! Jeg kjøpte to nye og svindyre skjøter på Kapp Verde, men slik er livet: til sammen tre uker på havet fra Las Palmas til St.Lucia krever sine skjøter og fall, sine seil og sitt utstyr.... tre ukers kontinuerlig press og gnag og slit og vugging og rugging og slag og blafring og smell. Slik er det bare. Av den grunn glapp vi ned en plass både i klasse A og overall denne natten. Nå er vi på 7. og 11. plass i henholdsvis klasse A og overall, men nå er gennakeren på plass igjen, og vi tenkte å knipe tilbake 6. plassen i klassen igjen så fort som mulig.

Topp tre utstyrsfavoritter

Hvis jeg i denne rapporten skal gi min hyllest til noe spesielt av det utstyret vi har ombord - er det vanskelig å velge blant så mye vi har her, og som vi setter så forferdelig pris på :-)

Jeg får plukke ut tre forskjellige ting;

1. Vår vidunderlige Raymarine Autopilot som jobber feilfritt og kontinuerlig og utrettelig på 12. døgnet fra Kapp Verde nå. Den styrer båten som en drøm og langt bedre enn hva vi hadde klart for egen hånd!  Den har fått navnet Anton - etter en kort dåpsseremoni her tidligere i sommer. Glad i deg Anton!

2. Så kommer en overrakselse på 2. plass - etter forlangende fra hele crewet: nemlig den vidunderlige, norske innovasjonen og patent FreeBag - som gjør dagene og nettene så mye mer komfortable for oss alle. Jeg har vært blodfan av FreeBags siden vi krysset Atlanteren første gang i 2002 - denne saccosekklignende avlange lekre blå og beige puta, som burde vært en verdenssuksess av rang. Jeg kjente FreeBagen fra før - men for alle i mitt crew var dette et nytt bekjentskap, og det hele har for de fleste av oss utvilket seg til et personlig kjærlighetsforhold til våre FreeBager. De blir liksom substitutt for både elsker, kjæreste og teddybjørn der hjemme! Og det blir stadig vanskeligere å få tatt bilde av et crewmedlem nå uten å se både hengivenheten og begjæret lyse ut av øynene på de der de klemmer rundt sin kjære og utvalgte FreeBag!

3. Tar fram watermakeren på 3. plass - den står og putrer og går nå og gjør at vi på ny kan sløse med vannet slik vi desverre har gjort på hele turen. Jeg ga crewet melding om at uansett om vi har diesel, generator og watermaker om bord, skal vi opptre som om vi verken hadde diesel, strøm eller vann! Men den gang ei! De stoler mer på watermakeren enn meg! Og vi har nok hittil brukt over 2000 liter ferskvann. Det er altfor høyt. Vi burde klart oss med 5 liter ferskvann per person per dag, men her har vi brukt over 20 liter per person per dag.

Humoristisk første adventsøndag

For øvrig vil jeg sitere følgende jublende uttalelse fra Anna idet hun passerer kartboret der jeg sitter nå:

- Jippi - nå har jeg sett hele tre av crewmedlemmene nakne!! Hmmm… Og  jeg som trodde hun var tro mot sin FreeBag :-)

Man kan jo for øvrig bli småreligiøs av å krysse Atlanterhavet. Og intet untak i så måte her på Amalie II heller!

For eksempel har vi gått til det skritt å utnevne vår egen Jesus ombord! Det bare MÅTTE jo bli Vojo, vår utrettelige fisker og brødbaker. Han gjør jo nettopp to av de ting Jesus gjorde, så han har fått sitt internasjonale gjennombrudd et par årtusener senere. Jesus mettet 5000 med to fisker og fem brød - eller omvendt. Og det er jo nettopp det Vojo har gjort på denne turen: Han har mettet, om ikke fem tusen, i hver tfall fem i crewet med sine to fisker og fem brød.

Vi spurte ham for ordens skyld om moren hans var jomfru og faren snekker, men det ville han ikke bekrefte.

350 nautiske igjen i skrivende stund: fin vind, sol, brød i ovnen og en FreeBag per mann.

Kan man ha det bedre da?

Rolf Ole :)