©GauthierLebec/Charal

Favorittene med ulike strategier

Vendee Globe skal være en medvindseilas, men så langt har det mest vært kryss. Hva som er den mest gunstige kursen er favorittene uenige om.

Publisert Sist oppdatert
PLASSERING: Charal er på vei sydøstover, mens L'Occitane, Linked Out og Bureau Vallée 2 er lengst vest. Båtene uten foiler har samlet seg nær kysten av Nord Spania.

Ut mot vest var strategien til de raskeste båtene etter start, mens de eldre båtene valgte en sydligere rute. Planen om å gå vest var å seile gjennom en front med sydlig vind, og få nordvest på den andre siden. De tregere båtene valgte en mer direkte rute, med mindre vind, og etter hvert plukke opp nordøstlig passatvind vest for Lisboa.

Feltet befinner seg nå utenfor Kapp Finisterre, og Jeremie Beyou i «Charal» leder. Han er på vei sydover, sammen med Nicolas Troussel, mens Armel Trippon, Thomas Tuyant og Louis Burton ligger lengst vest, og følger strategien fra start. Louis Burton var noen sekunder for tidlig over startlinja, og må ta en fem timers straff for det.

Resultatlisten er foreløpig misvisende, fordi listen regnes ut etter antatt kurs.

Men kryss har gjort at de eldre båtene har klart seg bra. fire av de 10 beste er båter uten foiler. 19 av 33 båter som deltar har foiler.

Store utfordringer

Værsituasjonen blir krevende, både på kort og lang sikt. Båtene som seiler vest vil få kryss til i natt, og vinden vil øke til over 30 knop. Båtene lengst vest vil få den nye vinden fra nordvest først, og vil starte å fly. Men kursen blir sydvestover, rett øst for Azorene.

Om to døgn blir båtene fanget mellom et digert lavtrykk nord i Atlanteren, og et unormalt lavtrykk vest for Kanariøyene. En vestlig strategi er å passer vest for dette lavtrykket som beveger seg sakte østover. Et slik kursvalgt vil være oppsiktsvekkende, men så er det heller ingen fungerende passatvind denne uken.

Det kan være at det kan lønne seg å krysse sydover langs Portugal på lokale vinder, og ta en kortere rute, og få glede av mordøstlig vind langs kysten av Nord Afrika.

Bak skjemaet

I 2016 hadde Vendee Globe-seilerne unike forhold ut fra start og brukte fem døgn til Kapp Verde. Denne gangen ligger de alt ett døgn bak rekorden fra sist, og dette vil øke. Vinneren i 2016/17 brukte 74 døgn. Alex Thomson har pakket mat for 70 døgn, og har kanskje alt startet å angre på det.

Thomson ligger midt i feltet, på en 8. plass, 31 nm bak lederbåten.

Plassering tirsdag morgen

1. Charal, Jeremie Beyou 23938,7 nm til mål

2. Courum L’Éparge, Nicolas Troussel +2,6 nm

3. Yes We Cam, Jean Le Cam +6,6 nm

4. Apivia, Charels Dalin, 10,4 nm

5. V and B Mayenne, Maxime Sorel, + 11nm

24 TIMER: Nordavinden venter vest av en front som vil gi gevinst for en vestlig kurs. De første båtene når denne vinden natt til onsdag.
48 TIMER: Feltet blir fanget mellom to lavtrykk. Det gir et håp for dem som velger å seile sydover langs Portugal.