Ytterveggen er et klatreeldorado.
Odderøya fyr.
Rett opp og ned ned går stien enkelte steder.
Her blir det liv på Quarten!
Fredelig nå, men gresset skjuler kolerakirkegården fra 1800-tallet.
Forsvaret holdt til her inntil 2003.
Den gamle vaktmesterboligen er nå kafe.
Stien klamrer seg fast i fjellveggen. Odderøya fyr i bakgrunnen.
Rolf Benestad i Odderøyas venner serverer gode vafler på kafeen.
Maritim tursti med panoramautsikt

Maritim tursti med panoramautsikt

Skal du innom Kristiansand i sommer?  Da bør du ta deg tid til å utforske turstien rundt Odderøya.

Publisert Sist oppdatert

Inntil få år siden tilhørte det meste av Odderøya Forsvaret. Nå er det kommunen som har overtatt mesteparten av den idylliske øya midt i Kristiansand sentrum, til stor glede for alle som er glad i natur, sjø og friluftsliv. Odderøya byr på  glattskurte svaberg, merkede turløyper helt ute i havgapet og  spennende kulturminner.

I løpet av den ca tre kilometer lange merkede turstien som går rundt øya passerer vi gamle krigs- og forsvarbatterier, nedlagte kaserner som nå brukes til andre formål, stupbratte klatrevegger, og ikke minst Odderøya fyr. Herfra har du god utsikt i tre himmelretninger, fra Vågsbygd til høyre til innseilingen fra havet lengst til venstre. 

Kolera og karantene

Ikke bare er Odderøya rundt en flott naturopplevelse, men i løpet av turen blir vi også litt klokere. For ikke visste vi at Odderøya på 1800-tallet  var en av Nord-Europas viktisgte karantenehavner, eller at det som nå er en idyllisk bukt med gressplen og sandstrand skjuler  en kolera-kirkegård fra 1800-tallet. Informasjonstavler langs stiene forteller til en hver tid hva vi har foran oss og hvilken tidsepoke de forskjellige minnene  er fra.

Byens best kafeutsikt

Etter å ha snirklet oss forbi den bratte fjellveggen på utsiden av øya hvor flere klaterer er i ferd med å rapellere seg ned fra toppen, går stien plutselig bratt oppover.  En trapp med gelender tar oss opp til nok et flott utsiktspunkt, denne gang med utsikt mot nordøst.

Neste stopp, som kanskje er det hyggeligste av alle underveis, er ved Odderøya Kafe. Det hvite huset som før var vaktmesterbolig drives nå på frivillig basis av Odderøyas Venner. Her serverer  Rolf Benestad og Grete Torgundrud vafler til sultne turgåere, og det er bord og stoler til alle.

– Vi holder opp hver eneste søndag unntatt første juledag, forteller Rolf, og viser oss et bilde fra en snølagt vinterdag.

Du kan velge om du vil sitte lunt og beskyttet under trærne, eller  oppå fjellknausen med det som må være byens desidert beste kafeutsikt. På en varm dag som dette er det ingen tvil om at utsiksplassene er de som lokker mest.

Ferdig til Quart'en

På veien tilbake passere vi et stor byggeområde. Her bygges det ny idrettsplass, og ifølge plakaten skal alt sammen vøre klart til å brukes som konsertomrpdet under årest Quart-festival.