Bli med på isseiling

Når vannet fryser kommer isseilerne frem på Akersvannet i Vestfold.

Publisert

HOVEDBILDE: Elisabeth Welle har seilt på sjøen siden hun var liten, men debuterte på Akersvann-isen i januar.

Når det fryser på vannet er høysesong for isseiling. Sporten er liten i Norge, men på Akersvannet i Stokke, Vestfold, samles en gjeng hver helg gjennom vinteren så sant det er forhold til det. Gode forhold for isseiling er ensbetydende med glatt og sikker is, og lite eller ingen snø oppå.

De fleste isseilerne seiler også "vanlige" båter om sommeren, men det er ingen ting i veien for at også andre nysgjerrige kan prøve seg. Miljøet er særdeles inkluderende og som nybegynner blir du tatt meget godt i mot.

Forklaringen på hva som lokker hutrende seilere ut på et gjenfrosset vann  når gradestokken viser et tosifret antall blåe grader er enstemmig blant isseilerene på Askervannet. Det er farten. – Og det kan gå sinnsykt fort, forsikrer Laila Therese Våden fra Tønsberg.

Primus Motor for isseiling i Norge, Hans Petter Lundgaard, understreker at båtene er veldig lettseilte, og at barn ned til 12-årsalderen fint manøvrer farkosten etter litt opplæring.

– Det som skiller isseiling fra seiling på vann er at det er litt vanskeligere å stoppe, ettersom det ikke er noe motstand i isen.

Hør Hans Petter Lundgaard fortelle om isseiling under:

Powered by Labrador CMS