Fikk bank av «Tuva»

X-79-eiere Brede og Yeni Kaasa fikk merke «Tuva»s krefter den siste dagen i januar. De ønsker derfor å takke den eller de som berget båten deres da den slet seg, og dermed reduserte skadeomfanget.

Publisert

Stort bilde: X-79 «Kosmix» fikk merke værets vrede i helgen. Alle foto: Brede og Yeni Kaasa.

Seilbåten «Kosmix» er en X-79 fra 1985 med fast havn i Åsgårdstrand. Her beskriver båteierne stormen den 31.januar i sin blogg, som sørget for skader i blant annet rekkestøtter og dekk.

Rett etter jeg var ferdig på jobb, kjørte Yeni og jeg til båten for å se hvordan det stod til med den. Det blåste så mye at det var vanskelig å gå på moloen ut til båten. Enda båtener godt beskyttet bak moloen, fikk vinden godt tak i den. Den røsket og slet i tauene, og vi valgte å legge på et ekstra tau til baugen. Havnebassenget var relativt rolig selv om tre-fire meter bølger slo inn mot havnebassenget, men vannstanden gikk opp og ned med ca 0,5 til 1m forskjell.

Det var vanskelig å få festa det ekstra tauet til båten, og jeg ville ikke gå ombord. Det kom et par karer som trolig hører til i nabobåten og hjalp oss. Så fikk vi det i orden. Kjørte så hjem med litt ekkel magefølelse.

På veien hjem kjørte vi innom gjestehavna. Vi parkerte på parkeringsplassen bak Peppez, og så på bølgene. Jeg trodde jeg tok et bilde (fra bilen) av ei stor bølge da jeg tok dette, men den neste bølgen landet oppå bilen...

På kvelden, før vi skulle legge oss, kjørte vi tilbake til Åsgårdstrand for å forsikre oss om at båten fremdeles hadde det bra. Det første vi la merke til, var at den ikke lå som normalt, og da vi kom bort så vi at den hadde slitt seg fra to tau og hadde bare på seg det tauet vi ga den tidligere på ettermiddagen.

Den har ligget og slått siden mot moloen, men noen har reddet den. For øyeblikket vet jeg ikke hvem som har gjort det, men de har gjort en fantastisk innsats. Båten var fortøyd til ei ny bøye, og det var lagt ut mange fendere.

Vinden hadde gitt seg nå, men istedet for regn så sluddet det. Jeg fant fram et ekstra tau som skulle hjelp den å ligge litt mer i ro. Det var ikke mer vi kunne gjøre nå. Vi var ikke kledd for dette, og var både våte og kalde.

Vi hadde brukt bilens fjernlys som lyskastere, og da vi skulle hjem ville selvfølgelig ikke bilen starte. Klokka var ca 23.00, og det kom en bil som så etter båtene. Han kjørte hjem etter startkabler, og ca kl. 23.15 kunne vi kjøre hjem...

Takk til alle som har hjulpet - hvem dere nå er!.

Powered by Labrador CMS