Atlantic Rally for Cruisers +

Viktig med riktige seil!
Viktig med riktige seil!

Viktig med riktige seil!

Et stort hav å krysse og lite vind: på Amalie II i ARC+ velsignes en smart seilløsning kanskje ikke alle har.

Publisert

HOVEDBILDE: Flatt vann og ingen vind. Ingen ideell situasjon på et havkryss.

Vindstilla forfølger ARC+

Det er helt tydelig at årets Atlantic Rally for Cruisers - også for båtene som har valgt Pluss-formelen med stopp på Kapp Verde - er en tålmodighetsprøve.

At passaten ikke blåser som den pleier, stiller både seilmessige og menneskelige utfordringer for skippere og mannskap.

Har du tusenvis av nautiske mil å tilbakelegge, begrenset med diesel og et stort hav å krysse, er passatmangel nokså irriterende!

Da blir de smarte seilløsnignene ekstremt viktige for både fremdrift og humør.

Ingen regatta, men konkurranselek er moro!

I dagens rapport fra Amalie II, som vanlig krydret med langturseilerhumor av skipper Rolf Ole Tomter, kjenner man igjen stemningen fra tidligere ARC med lite vind:

- Dagens posisjonsrapport viser at vi fortsetter å avansere og flytter oss mer og mer vestover på Atlanterhavet - fortsatt uten vind!

Rapporten fra ARC viser at vi har gjort unna 173 nautiske mil det siste døgnet - dog med såkalt motorseiling.

Det pistrer 5 til 7 knops vind fra VNV - NNØ.  Vi hadde et par timer i dag tidlig hvor vi prøvde kun for seil - men da ble vi liggende å duppe i 2 til 3 knop.

Nå ligger vi på 7. plass i klasse A - og 11. plass overall, med fire katter foran oss i tillegg til seks X-yachts og Swaner!

En gennaker man blir glad i

- Vi er fornøyd og har kontroll over dieselforbruket. Jeg må for øvrig slå et slag for min herlige gennaker, som jeg tok i bruk for første gang på vei ut av Mindelo. Den er en slags lettvindskryssgennaker på rull. Det vil si at den er kun 100 kvadratmeter mot anbefalt 168 på denne båten, sydd veldig sterkt i lett stoff og kan faktisk brukes på slak kryss i lett vind. Den står godt og er vanvittig lett å rulle inn med et kontinuerlig  ringtau som går i en sirkelklemme av typen som er på toppen av vinsjene. Den er selvfølgelig hengt opp i fallet med en svivel - og svivel nede på baugspydet. Profilen er kun et tau. Jeg har blitt veldig glad i den - og bruker den faktisk nå når vi motorseiler i 1500 omdreininger og rundt 7 knops fart.

Lite vind = Mat i fokus

Ellers intet nytt - vi lengter etter brød - men har det fint. I dag blir det kyllinggryte til middag - og ris til egen bak attått! :-)

Vi drikker knapt alkohol - det går i vannflasker fra El Corte Ingles. Så langt er alkoholforbruket vært to (!) bokser øl, to flasker vin (feiret halvveis) og to drammer akevitt! Deilig med så lite fokus på alkohol. Men vi bør vurdere å trene oss opp bittelitt i hvert fall til det som møter oss i Rodney Bay: bøtter med rompunsj og øl i fri flyt :-)

Dette går nok bra, kjedelig gjeng som vi er :))

Hilsen fra Rolf Ole & crewet på Amalie II