Håvard Ravn Ottesen forklarer:

– Shorthanded-målebrev uttrykker båtens potensiale

– Shorthanded-målebrev uttrykker båtens potensiale

Helly Hansen Skagen Race blir debut-seilasen for NORLYS’ nye shorthanded-målebrev. Det er en helt ny ordning som har skapt en smule forvirring og noe undring blant seilerne. NORLYS’ leder, Håvard Ravn Ottesen, forklarer for SEILmagasinet hvorfor shorthanded-målebrevet er innført.

Publisert Sist oppdatert

– Utgangspunktet er egentlig ganske enkelt: LYS-tallet skal representere båtens fartspotensiale, og en båt med begrenset mannskap har et lavere fartspotensiale enn en fullt bemannet båt med masse kjøtt på rekka, sier Håvard Ravn Ottesen til SEILmagasinet.

– Helly Hansen Skagen Race er jo nettopp dette et poeng med tanke på en eventuell over all-konkurranse innen LYS, sier han.

1% i FRADRAG. NORLYS har besluttet at båter som seiler med et shorthanded-mannskap skal få 1% i fratrekk på måltallet. Det vil for de flestes båter bety 0,01, men for båter med ordinært måltall som er 1,50 eller høyere, vil fratrekket bli 0,02.

– Dette skal gjøre det mulig for båter med et shorthanded-mannskap å konkurrere mot båter med er fullt bemannet. Men også i rene shorthanded-regattaer er det fornuftig å bruke shorthanded-tallet, fordi man da benytter et tall som skal gjenspeile båtens potensiale – i motsetning til å benytte et tall som er basert på «en fulltallig mannskap»-konfigurasjon, sier Ottesen.

FORDEL FOR DE MINSTE? Allerede før første regatta er seilt med shorthanded-målebrev er det imidlertid kommet innvendinger mot logikken til NORLYS. Det fordi 1% fratrekk gir de minste båtene et relativt sett større fratrekk i måltallet enn for store båter. Mens en mindre båter reduserer mannskapet fra kanskje 5–6 personer, er kanskje forskjellen for en stor båt større; i shorthanded reduseres mannskapet fra kanskje normalt 10–12 personer til 2. Denne reduksjonen i antall mannskap mener mange er med på å redusere en stor båts potensiale mer enn en liten, og derved vil et flatt 1% fratrekk ikke fange opp denne nyansen; de minste båtene vil relativt sett få et større fratrekk.

– Hvordan ser NORLYS på dette?

– Jeg tar poenget, så dette må vi fange opp og evaluere etter årets sesong. I år vil 1% fratrekk bli anvendt, sier Ottesen.

VELG SEIL DU SKAL BRUKE. Han minner også om en annen viktig detalj i forkant av shorthanded-regattaer:

– Deltagerne må logge seg inn på NORLYS’ websider og bestemme seg for hvilket seiloppsett som skal anvendes i regattaen, for også dette har betydning for det endelige måltallet. Dette må gjøres innen de fristene arrangøren har satt opp, for når fristen utløper overfører NORLYS godkjente måltall til arrangøren, sier han og legger til:

– Har man ikke gått inn og bestemt seilsetting, får man kun 1%-fradraget, og ikke fradrag for for eksempel å seile uten spinnaker, som man ellers ville ha fått om man hadde valgt seiloppsett i tide.

INGEN TELEFONSTORM. Håvard Ravn Ottessen har satt seg selv opp som kontaktperson for dem som trenger hjelp eller har spørsmål, men har du opplevd noen telefonstorm?

– Nei, faktisk ikke. Jeg hadde ventet mer pågang enn det har vært, sier han.

For Helly Hansen Skagen Race er fristen for å fastlegge seilgarderobe 24. april, for Seilmakeren Doublehanded er fristen 25. april.